A Media Freedom Rapid Response (MFRR) sajtószabadságért küzdő koalíció felszólította az olasz kormányt, hogy sürgősen tegyen lépéseket az országban zajló tiltakozásokról tudósító újságírók biztonságának a megőrzése érdekében. A MFRR egyben elítélte az oltási igazolványok elleni tüntetésekről tudósító újságírók szemben elkövetett erőszakos támadásokat és fenyegetéseket – írja a Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute)

Az Al Jazeera szerint a tiltakozássorozat az oltási igazolványt a munkaviszonyban lévők számára kötelezővé tevő törvény hatálybalépése után tört ki az ország több városában.

A MFFR az újságírókat ért támadások közül többet is kiemelt. Így Francesco Cocco fotóriporter, az Il Foglio napilap munkatársának az esetét is megemlítette, akit a fotós elmondása szerint miközben egy római tüntetésről tudósított, egy egyenruhás rendőr szándékosan ágyékon rúgott. Ugyanezen napon Flavia Ambilet a La Stampa úgyszintén a római tiltakozásról tudósító újságírónőjét is fizikailag bántalmazta egy rendőr, aki gumibottal ütötte meg őt és még egy fotóriportert. Ambilere ezen a napon, egy másik tüntetéshelyszínen úgyszintén bántalmazták a rendőrök, Alessandra Serranóra, a la Republica fotóriporterére pedig egy tüntető támadt rá egy lapáttal a kezében. Az esetről videófelvétel is készült, amelyen jól látszik, hogy a fotós egy rögtönzött pajzzsal védekezett a feléje lendített lapáttól, aminek köszönhetően az egészet könnyedebb sebesüléssel megúszta.

. Október 11-én, egy, a trieszti kikötő közelében zajló tüntetésen a tüntetők rátámadtak Sara Giudice újságírónőre,  a Tgr RAI munkatársait pedig megfenyegették, a felszerelésüket pedig tönkretették. Alessandra Zigain újságírónőtől elragadták, majd pedig eldobták mikrofonját, az operatőrüktől pedig a kamerát vették és dobták el. Ezenkívül a tüntetők megálltak a RAI trieszti székházánál és különböző sértésekkel illeték a médiumot.