Josep Borrell, az Európai Unió biztonságpolitikai főképviselője vasárnapi brüsszeli sajtótájékoztatón tett bejelentése szerint a két hírügynökséget az orosz dezinformáció elleni küzdelem jegyében tiltották be.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette a hírt a Twitter oldalán – írja a Portfolio.

Von der Leyen közölte, a tiltás révén az RT és a Szputnyik nem fogják tudni terjeszteni hazugságaikat,

A két említett orosz médiumot gyakran éri bírálat, mondván Vlagyimir Putyin és az orosz vezetés propagandáját terjeszti. A mostani betiltás konkrét előzménye, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Mint ahogyan a Sajtószabadság Alapítvány korábban beszámolt róla, a napokban Lengyelország és Észtország ugyancsak betiltotta az orosz propaganda terjesztését, és a brit valamint a francia médiaszabályozó hatóság is vizsgálni kezdte a lehetőségeket. Németország már hetekkel a háború tényleges kirobbanása előtt lekapcsoltatta az RT Deutsch, a Russia Today németországi adását, kifogásolva, hogy a nem sokkal korábban elindított médiaszolgáltatás nem rendelkezett médiaszolgáltatási jogosultsággal. Erre válaszként Oroszország idegen ügynöknek minősítette a német közmédia, a Deutsche Welle adását, és be kellett zárni a DW moszkvai irodáját.

Azzal viszont, hogy az Európai Bizottság már lépett, Magyarországon is hasonló várható. Az RT.com egyébként napok óta nyomás alatt áll: az Anonymous hackercsoport többször megbénította a működését, hogy így vágjon vissza Oroszországnak az Ukrajna elleni agressziója miatt.

A YouTube egyébként már szombaton elkezdte kitiltani az orosz állami csatornákat, és a Facebook is bevezetett már korlátozásokat.

A napokban a magyar közmédia is orosz propagandát terjesztett, de azt egyelőre nem tudni, hogy ennek lesz-e következménye – az ügy miatt panasz is beérkezett a Médiatanácshoz, amiről az MTI nem hajlandó beszámolni.