Az Újságírás területén dolgozó nők érdekeit képviselő koalíció (Coalition For Women in Journalism – CFWIJ) legújabb felmérése szerint Európa területén a tavalyi egész éves adatokhoz képest, csak az idei első kilenc hónapban 16, 7 százalékkal növekedett meg az újságírónők elleni támadások száma. Az érdekvédelmi szervezet január elsejétől összesen 149 esetet regisztrált, ezek között fizikai és verbális támadásokat, szexuális zaklatást, letartóztatásokat, fenyegetéseket, és online “trollkodásokat”. Ezek közül a legtöbb esetet Fehéroszországban vették nyilvántartásba (összesen 46-ot), Szerbiában pedig a verbális zaklatás egyetlen esetéről számolt be a Koalíció – írja a belgrádi Danas napilap. A felmérés szerint Fehéroroszországot Oroszország követi 28 esettel, majd pedig Grúzia 16-tal, az Egyesült Királyság 11, Franciaországban pedig 7 esetet jelentettek.

Szerbia mellett Bosznia és Hercegovina úgyszintén egy esettel szerepel a felmérésben, Montenegróban és Horvátországban viszont 2-2 ilyen ügyet tartanak nyilván.

Camille Petit, az Újságírók Európai Federációjának (EFJ) tisztségviselője szerint az újságírók és az újságírónők elleni támadások száma valószínűleg sokkal nagyobb annál, amiről a CFWJ beszámolt, a nők elleni erőszakot illetőleg az ismert esetek csak a jéghegy csúcsát képezik. A felmérés szerint legtöbb esetben az újságírónők őrizetbe vételéről, jogi zaklatásáról és fizikai bántalmazásáról beszélhetnek, így az év első kilenc hónapában 29 jelentés készült a jogi zaklatásukról és fizikai bántalmazásukról, a tavalyi hat, ilyen jellegű esettel szemben. Az újságírónők elleni legtöbb jogi zaklatást Fehéroroszországban, a legtöbb újságírónők ellen elkövetett fizikai támadást pedig Grúziában jegyezték fel. Az újságírók önkényes fogva tartása a hatóságok jól bejáródott taktikája, amivel a sajtószabadságot igyekeznek korlátozni. A tavalyi évhez, amikor is 57 újságírónőt vettek őrizetbe, ez év októberéig 42 ilyen eset történt, s ezeknek is több mint felét Fehéroroszországban jegyezték fel. Ezenkívül legkevesebb 17 újságírónő fenyegettek meg erőszakkal, vagy pedig megfélemlítés célpontjai voltak.

–Az újságírók jogainak nagyszámú megsértése kapcsán a CFWJ felszólítja az európai országokat, hogy a szólászabadságot és a véleményszabadságot veszélyeztetők ellen tegyék meg a szükséges lépéseket – áll a Koalíció jelentésében.