Dinko Gruhonjić, a vajdasági és szerbiai újságíró társadalom egyik közismert és elismert tagja halálos fenyegetést kapott. Az épület bejáratánál, amelyben a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV) programigazgatója a családjával él, a következő felirat jelent meg: „Dinko, készen állsz az örök életre“. A fenyegető üzenet a „Szerb Vajdaság“ (Srpska Vojvodina) aláírással lett ellátva. A történtek kiváltották a hazai és nemzetközi újságíró szervezetek tiltakozását és felháborodását, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának (ahol Gruhonjić tanárként dolgozik) épülete előtt pedig tiltakozó gyűlést tartоttak az intézmény tanárai és tanulói. Az utóbbi folytatásaként újabb atrocitás történt az egyetemen, ahová ismeretlen fiatalok behatoltak és azt követelték, hogy Gruhonjićot „rúgják ki”.

Eközben folytatódott a szervezett gyűlöletkampány Ana Lalić újságírónő, az NDNV elnöke ellen is, aki már több mint 1200 gyűlölködő üzenetet kapott, köztük olyanokat is, amelyek az élete kioltásával fenyegetnek. A szervezet eddig 6 feljelentést tett az illetékes szerveknél, de hivatalos eljárás még egyikben sem indult.

A zentai székhelyű Sajtószabadság Alapítvány következetesen kiáll a szabad véleménynyilvánítás és az újságírók biztonsága mellett, nemzeti, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül, mindaddig, amíg a fenyegetett személyek nem követnek el maguk is uszítást vagy más bűncselekményt. Mint arra már egy korábbi közleményünkben rámutattunk, „az újságírók szabad és biztonságos munkavégzése nélkül nincs sajtószabadság, sajtószabadság nélkül pedig nincs demokrácia.” Ezért ezúttal is felszólítjuk a szerbiai hatóságokat, hogy a fent felsorolt esetek mindegyikében végezzék el a szükséges nyomozást és indítsanak eljárást az elkövetők ellen, minderről pedig haladéktalanul tájékoztassák a nyilvánosságot.

Az illetékes hatóságok hatékony fellépése mellett nem hagyhatjuk szó nélkül a közéleti szereplők, elsősorban a politikusok felelősségét sem, akik néha a hallgatásukkal, de gyakran épp a felszólalásaikkal és megnyilvánulásaikkal adnak táptalajt az efféle elfogadhatatlan jelenségeknek. Minden, a demokráciát és a sajtószabadságot fontosnak tartó politikusnak kötelessége megszólalni és nyilvánosan elítélni minden, újságírót ért támadást.

Megállj!-t a fenyegetéseknek (Illusztráció: Pixabay)