Az intézmény előtt ma megrendezett összejövetelen az egyetemen dolgozó tanárok, egyetemi hallgatók és újvidéki polgárok is kifejezték támogatásukat az egy ideje komoly fenyegetéseket kapó egyetemi tanár és újságíró mellett, akinek elbocsájtását egyesek egy politikai kampány részeként követelik – írja a belgrádi Danas napilap.

Ugyanis minap az Újvidéki Egyetem Hallgatói Parlamentje követelni kezdte a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete programigazgatójának az elbocsájtását. A hallgatói parlament tagjai tegnap propagandaplakátokat ragasztottak ki, amelyen azt üzenték, hogy amennyiben nem bocsájtják el a szerintük gyűlöletbeszédet terjesztő Gruhonjićot, akkor a holnapi naptól blokád alá helyezik az egyetemet.

Vladimir Mihić, az bölcsészeti kar pszichológai tanszékének a professzora az összejövetelen felszólalva elmondta, hogy komolyan félnek az intézmény blokád alá vétele miatt és ezért nem maradnak csendben és azt akarják üzenni az ezzel fenyegetőknek, hogy az összemontázsolt videókkal való  fenyegetőzés, és a tanárok elleni támadásoknak semmi köze az akadémiai közösség szokásaihoz, ahogyan a tanároknak a saját véleményük és politikai megfelelés alapján történő kiválasztása sem, és nyíltan ellenzik az ilyesmit.

-Nem azért vagyunk itt, hogy bárkinek a nézeteit védjük, hanem azért, hogy a szabad véleményhez való jogot védelmezzük, hogy emiatt ne vádoljanak, ne hurcoljanak meg és ne tiporjanak sárba senkit sem. Különösen abban az esetben, amennyiben ezek az állítások hamisak, megszerkesztettel vagy pedig a szövegkörnyezetből kiragadtak – mutatott rá beszédében Mihić, majd pedig abbeli reményének adott hangot, hogy a hallgatók is megértik a fentieket és amennyiben blokkkolják is a tantestületet, rájönnek,hogy tévedtek és gyorsan lemondanak a blokádról. Amennyiben pedig ez a boszorkányvadászat elmélyül, szólni fognak a hallgatóknak, hogy még tömegesebben védelmezzék a tanárokat, a tanárok pedig az egyetemi hallgatókat.

Védjük meg az egyetemet és a tudományos közösséget – hangsúlyozta ki Mihić.

Ezt követően a bölcsészeti egyetem professzorai újra felolvasták Gruhomjić melletti támogatásukat kifejező felhívásukat.

Dinko Gruhonjić egyébként a Danas napilapnak megerősítette, hgy a hallgatói önkormányzatot már régóta a hatalmon lévő rezsimhez kötődő fiatalok vezetik és leellenőrzött információk szerint tegnap este az egyetem úgynevezett hallgatói parlamentje egy újvidéki kocsmában tárgyalt a Szerb Haladó Párt egyik magasrangú képviselőjével és tudják a tisztségviselő kilétét is.

Az elmúlt napokban egyébként 65 közéleti személyiség is kiállt Dinko Gruhonjić mellett. A támogató levél aláírói azt követelik a helyi és köztársasági hatalom képviselőitől, hogy sürgősen hagyjanak fel a gyűlöletbeszéddel, a nacionalista szenvedélyek szításával és a másként gondolkodók elleni támadásokkal – írja a Szabad Magyar Szó. A levélben arra szólítják fel a hatalom képviselőit, hogy hagyják abba az újságírók, elkötelezett értelmiségiek, aktivisták, kisebbségi csoportok tagjainak veszélyeztetését, valamint a verbális, a fizikai és a jogi erőszak bátorítását és népszerűsítését.

Hangsúlyozzák, hogy Gruhonjić és családja biztonsága veszélybe került.

Követeljük az intézményektől, elsősorban a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy keressék fel és vonják felelősségre azokat, akik Dinko életét veszélyeztető fenyegetéseket fogalmaztak meg és gyűlöletbeszédet folytattak” – áll a Koraci egyesület közleményében.

Hozzátették továbbá, hogy az intézményeknek ellen kell állniuk a párt- és politikai irányelveknek, és a szabad véleménynyilvánítást és az alapvető demokratikus értékeket meg kell védeniük ahelyett, hogy veszélyeztetik azokat.

A levelet egyetemi tanárok, színészek, újságírók, nyugdíjas professzorok és civil aktivisták írták alá.

A Koraci egyesület egyben arra kérte fel a polgárokat, hogy csatlakozzanak a Gruhonjić család lakhelyének épületére írt fenyegető falfirkák eltávolításának akciójához, amelyet a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete szervezett a család iránti támogatásuk és szolidaritásuk kifejezéseként.