A bírálói szerint a techóriás a haldokló lappiacot használja ki azért, hogy még gyorsabban megölje azt.

A Google az egyelőre tesztfázisban lévő, generatív mesterséges intelligencián (MI) alapuló újságíró-platformjának a kipróbálásáért fizet néhány lapkiadónak – írja az Adweek nyomán a Telex. A megegyezés szerint az érintett kiadóknak napi három MI által írt cikket kell megjelentetniük, emellett hetente egy hasonló módszerrel gyártott hírlevelet kell szétküldeniük, szó van havi egy marketingkampányról is, amelyekről sok adatot kell megosztani a céggel. Az Adweek szerint a Google tízezer dolláros nagyságrendű összeget fizet mindezért.

A platform használata során a kiadók összeállítják azon oldalak listáit, amiknek a tartalma szerintük érdekli az olvasókat. Ezeket a MI engedélykérés nélkül  önmaga tanítása érdekében letölti, és amennyiben új cikk jelenik meg ezeken az oldalakon, az MI átírja és zanzásítja azokat.

A rendszer azt is jelzi, hogy mennyire magabiztos az így összeollózott szöveg kapcsán: a szó szerint áthúzott részt sárgával húzza alá a részt, és ezt tartja a legbiztosabbnak. Kékkel húzza alá azt amiben kevésbé biztos, és pirossal azokat a részeket, amik az eredeti cikk alapján készültek ugyan, de eléggé átírta ahhoz, hogy kétséges legyen a valóságtartalma.

Ezután jön némi hagyományos újságírói munka, egy szerkesztő nézi meg és publikálja azt, a kiadók pedig arra sincsenek kötelezve, hogy jelezzék, nem ember írta a szöveget.

Az Adweek cikke szerint mindez messzire vezető problémát is teremthet. Egyrészt a lapkiadók egyre kevesebb újságírót alkalmaznak majd. Egyrészt evégett a platform már csak különböző közleményeket szed majd össze és ír át, másrészt dezinformációk terjesztésére is remek lehet ez a módszer.

Lényegében a Google ezzel a gyors pénz ígéretével kecsegtetve tovább rombolja a lapkiadók helyzetét. mivel a világszinten is egyre romló előfizetői számok miatt a legtöbb kiadványnak szüksége van arra a techóriás pénzére, cserébe viszont épp az újságírók munkájának egy részét teszik kiválthatóvá, egyben sokkal manipulálhatóbbá.