Az Európai Parlament kedden megerősítette annak a megállapodásnak a tartalmát, amellyel az EU meg akarja óvni az újságírókat, aktivistákat, tudósokat és szervezeteiket, hogy mondvacsinált vádakkal pereljék és hallgattassák el őket – írja a Media1.

Az Európai Tanáccsal 2023. november 30-án létrejött megállapodás nyomán az Európai Parlament 546 szavazattal, 47 ellenében és 31 tartózkodás mellett kedden zöld utat adott azoknak a szabályoknak, amelyek uniós védelmet biztosítanak a megalapozatlan és visszaélésszerű perekkel (az úgynevezett SLAPP-perekkel) szemben a közérdekű ügyekkel foglalkozó magánszemélyek és szervezetek számára, különösen, ha munkájuk az alapjogok érvényesülését, a korrupciós ügyek feltárását, a demokrácia védelmét vagy a dezinformáció elleni küzdelmet szolgálja.

A szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki. Így nem alkalmazandók amennyiben, ha az alperes és a felperes származási országa megegyezik az illetékes bíróság helye szerinti országgal, vagy ha az eset csak egyetlen tagországra korlátozódik.

A képviselők két biztosíték beépítésével gondoskodtak az áldozatok hathatós védelméről: a bíróságok már korai szakaszban elutasíthatják a megalapozatlan kereseteket. Ha megállapítást nyer a visszaélés ténye, a felperesnek kell állnia a teljes perköltséget, ezen belül az alperes jogi képviseletének költségeit és kárainak megtérítését. Amennyiben az alperes az eljárás korai megszüntetését kéri, a felperesnek kell bizonyítania, hogy a vád nem megalapozatlan. A bíróság akár bírságot is kiszabhat, illetve kártérítésre kötelezheti a felpereseket, akik gyakran politikusok, nagyvállalatok vagy lobbicsoportok.

Az ügyek számukra kedvezőbb elbírálásában bízva a felperesek nemegyszer saját érdekeik mentén választják meg, hogy melyik bíróságnak legyen joghatósága. Ezt elkerülendő az EU nem fogja elismerni azokat a harmadik országbeli ítéleteket, amelyeket megalapozatlan vagy visszaélésszerű perekben hoznak magánszemélyek vagy intézmények ellen.

A tagországoknak egyablakos információs rendszert kell létrehozniuk, ahol a stratégiai perek potenciális áldozatai tájékozódni tudnak a jogorvoslati lehetőségekről, az eljárási biztosítékokról, valamint az elérhető jogi, pénzügyi és pszichológiai segítségről. Az is a tagországok felelőssége, hogy a határokon átnyúló polgári eljárásokban költségmentességet biztosítsanak. Nyilvánosságra kell hozniuk a közéleti részvételt akadályozó stratégiai perekkel kapcsolatos minden jogerős bírósági ítéletet, és azokról részletes adatokat kötelesek gyűjteni.

Az irányelv 20 nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetése után lép hatályba. Ezután a tagállamoknak két év áll a szabályok átültetésére.