A VOICE tudósítóinak először engedélyezték a részvételt a bácsi községi képviselő-testület november 14-re bejelentett ülésén, majd pedig arra hivatkozva, hogy –mivel egy televíziós forgatócsoport jelen lesz, ezért helyszűke miatt nem tudják biztosítani a testület munkájának a követéséhez szükséges műszaki feltételeket–visszavonta a független vajdasági hírportál tudósítóinak az akkreditációját

A Független Újságírók Vajdasági Egyes­ülete (NDNV) tiltakozását jelentette be a bácsi kkt. döntése miatt és az egyesület szerint a szólásszabadság megsértésére irányuló közvetlen kísérletről van szó, amivel nem értenek egyet.

„A helyi önkormányzati gyűlések ülései nyilvánosak, és nem csak újságírók, hanem érdeklődő állampolgárok is részt vehetnek rajta.” Ez a demokrácia ábécéje. Nyilvánvaló, hogy a bácsi önkormányzat nincs hozzászokva a közvéleményhez, de ezt meg kell szoknia. Még ha az ­ülésterem tényleg nem elég nagy az újságírók fogadására, akkor is indoklásuk teljesen lényegtelen és manipulatív.

A nyilvánosság tájékoztatáshoz való jogának nincsenek ilyen korlátjai, ezt tudnia kell az értesítést aláíró Dragan Amidžićnek, a Bácsi kkt. elnökének is. Ahogyan azt is tudnia kell azt is, hogy köteles biztosítania az általa vezetett intézmény tevékenységéről szóló tudósítások feltételeit.

Emellett szerintünk megalapozott az a gyanú, miszerint a tudósítóinktól az akkreditációk megvonása kapcsolatban van azon exkluzív riportunkkal, ami Bács községhez tartozó Vajszka faluban megtörtént műanyagégetésről szól. Ez az égetés hatalmas lég- és talajszennyezést idéz elő, ugyanakkor komoly haszonnal jár, ugyanis a műanyag hulladékot a „réz кinyerése céljából” égetik el, aminek értékesítését követően egyesek komoly bevételre tesznek szert a településen élők egészségének a kárára. A szakértők szerint ugyanis az égetés során nagymennyiségű mérgező anyag is felszabadul, ami miatt Vajszkán drasztikusan megnőtt a rákos megbetegedések száma.

A VOICE csapata, annak ellenére, hogy a Bács Községi Képviselő-testülete megvonta az akkreditációnkat, hétfőn ellátogat a község területére, hogy tudósítson a testület üléséről, mivel ez a köteleség­ünk a nyilvánosság irányába és semmilyen cenzúra nem állít meg minket” – áll az NDNV közleményében, amiben egyben felszólították a professzionális médiumok képviselőit, hogy november 14-én a VOICE újságíróival együtt látogassanak el Bácsra.