A kegyelmi ügyről először beszámoló 444.hu  a periodikus kiadvány megjelenésének felfüggesztése kapcsán a Kúriát is megkérdezte, aminek a kommunikációs osztályától azt a választ kapták, hogy a „Kúria elnöke az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el és a vizsgálatra tekintettel a Kúria elnöke elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését.”

Ahogyan azt a mentelmi ügyet kirobbantó ügyvéd is a 444.-hu-nak és más független magyarországi médiumoknak írt levelében rámutatott, a Kúria havi folyóirata különös szerepet játszott abban, hogy napvilágra kerülhetett K. Endre elnöki kegyelmének ügye.

Mint ahogyan korábban oldalunk is beszámolt róla: A 444.hu egyik olvasója a hírportál címére elküldte a Kúria Bfv.III.1.191/2022/13 számú felülvizsgálati határozatát, ami 2023. szeptember 25-én született. Ez Vásárhelyi Jánosnak, a bicskei gyerekotthon pedofil bűncselekményekért elítélt igazgatójának és K. Endrének, az otthon igazgatóhelyettesének a közös ügyéről szólt. Vásárhelyit a rábízott gyerekek megrontásáért már elítélték, de ellene és K. ellen kényszerítésért is indult eljárás, amelynek másodfokú, jogerős ítélete szerint az igazgatót további 2 év 3 hónap, míg az igazgatóhelyettest 3 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélték. A 2021 júliusában született másodfokú, jogerős ítélet után ún. felülvizsgálatért a Kúriához fordultak. Azt nem tudni, hogy ezt Vásárhelyi vagy K. Endre jogi képviselője tette meg, ahogy azt sem, tudott-e róla az a fél, aki esetleg nem kezdeményezte a kúriai vizsgálatot.

Ám ezzel párhuzamosan K. Endre – illetve a legvalószínűbb forgatókönyv szerint egy családtagja – köztársasági elnöki kegyelemért is folyamodott. Ezt 2023. április 27-én meg is kapta Novák Katalintól. Tehát négy hónappal azelőtt, hogy a Kúria lezárta volna a felülvizsgálati eljárást. Így amikor az végül megtörtént, ez a körülmény, a kegyelem ténye bekerült a határozat indoklásának 24. pontjába. Ez az ítélet tehát tavaly szeptember óta elérhető volt a Bírósági Határozatok Gyűjteményében, ahol elvileg meg is találhatta volna az, aki például valamilyen keresőszó alapján ráakad. Ilyen azonban nem történt.

Létezik azonban egy Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat. Ezt a lapot, ahogy az impresszumból is kiderül, 15 kúriai bíró szerkeszti. A folyóiratba valamilyen szempontból fontos döntések kerülnek be, jogászok között ezeket „BH” -nak is nevezik (a bírósági határozatok kifejezésből).

A 444.hu egyik olvasója, egy vidéki ügyvéd a folyóiratban akadt rá az ítéletre és így írt erről:”Azt lehet tehát mondani, hogy a »BH« -k azok a kúriai határozatok, melyeket a Kúria a joggyakorlat egysége és fejlődése szempontjából a legfontosabbaknak ítél. A szóban forgó határozatot tehát a Kúria ilyen, elvi jelentőségű döntésnek minősítette, és nyomtatott formában is megjelentette a Kúriai Döntések című folyóirat 2024. januári számában.”

A 444.hu szerint a folyóirat megjelenésének a felfüggesztéséről szóló döntés ma, a kérdéseik elküldését követően, vagy pedig az ezt megelőző napokban történhetett, ugyanis hisz két napja, 20-án még megjelent a legújabb, februári lapszám.