Az orosz igazságügyi minisztérium felvette a nemkívánatos szervezetek listájára a külföldi ügynökök listáján is szereplő Szabad Európa/Szabadság Rádiót (RFE/RL). – írja a 444.hu az MTI híre alapján.

Az intézkedés az ukrajnai orosz inváziót bíráló hangok elnyomásának részeként megtiltja az USA által a hidegháború óta finanszírozott, több nyelven sugárzó RFE/RL oroszországi működését.

Az RFE/RL betiltása arról tanúskodik, hogy Moszkva nem akarja, hogy a népe tájékozott legyen – közölte Matthew Miller az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

A Szabad Európa Rádiót 1949-ben hozta létre az amerikai kormány, hogy híreket és információkat sugározzon Kelet-Európába, Közép-Ázsiába és a Közel-Keletre, ahol „a kormányzatok betiltották vagy akadályozzák az információk szabad áramlását”. A Szabad Európa Rádiót hivatalosan az amerikai kormány által létrehozott National Committee for a Free Europe nevű szervezet alapította az antikommunista propaganda céljaira. A főleg a Szovjetunióba sugárzó Szabadság Rádió két évvel később jött létre, majd a két szervezet 1976-ban egyesült.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió 1972-ig költségvetési támogatást kapott az CIA-tól. A Központi Hírszerzési Ügynökség és az amerikai külügyminisztérium az első években irányelveket dolgozott ki a rádiónak, később a rádió által képviselt politikai irányvonal a hivatalos szervek és a szerkesztőség tagjai közötti konzultáció során alakult ki. A Szabad Európa Rádió 1993 végéig üzemelt, de 2020 szeptemberében újra indult. Szabad Európa néven online felületen Magyarországon és a nyugat-balkáni országok területén is üzemel.