A 64 éves Igor Lednik, politikai fogoly és közéleti személyiség, akit Alekszandr Lukasenko rágalmazása ügyében három év börtönbüntetésre ítéltek, február 15-én Mogilevben a 3. sz. börtöntelepen halt meg – közölte a Szabad Európa Rádió.

Az újságíró haláláról szóló hírt a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt (Hramada) Telegramos csatornáján tették közzé. Lednik tagja volt e pártnak. A halálhírt Szvetlana Tikhanovskaja fehérorosz ellenzéki is megerősítette az X-en lévő profilja alatt.

A halál hivatalos okát nem közölték, de ügyvédje szerint Lednik egészségi állapota jelentősen megromlott a börtöntelepen, emellett az elítélt szívproblémák miatt 2. csoportos fogyatékossággal élt

Ledniket 2022. április 18-án vették őrizetbe és Lukasenko megrágalmazásával vádolták a 2020 decemberében írt „Belorusszia nemzetközileg elismert semlegessége a biztonság garanciája az EBESZ-régióban” című cikke miatt.

A fehérorosz hatóságok a nyomozás során megállapították, hogy ” Lukasenko becsületét és méltóságát szándékosan megsértve hamis, szégyenletes és megalázó információkat közölt, valamint a fehérorosz elnököt különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolta meg”

Az adminisztratív záradék szerint a férfit 15 napra vették őrizetbe, de ennek lejártával nem engedték szabadon, hanem büntetőeljárást indítottak ellene és még ugyanazon év szeptemberében el is ítélték.

2022 júliusában a boriszovi kerületi bíróság „szélsőséges anyagnak” minősítette Igor Lednik Facebook-profilját.

Lednik életében kiállt a Fehéroroszország és Oroszország Uniójának a felszámolása mellett, és úgy vélte, hogy Fehéroroszországban a Legfelsőbb Tanács feloszlatása után megsértették a Budapesti Memorandumot, ami a fehéroroszországi diktatúra kialakulásához és Oroszországhoz való közeledéshez és a térségben Európa biztonságának az aláásásához vezetett. – írja a Perild.com portál.

A Viasna emberi jogi központ szerint Lednik az ötödik, börtönben elhunyt fehérorosz politikai fogoly.