A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint megfélemlítésre alkalmas és nem a szuverenitást védi a Fidesz napokban benyújtott törvényjavaslata.

Nehezen értelmezhető, ezért bármire, bárkire alkalmazható a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat – állítja a törvénytervezetről a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Világos fogalommeghatározás hiányában – írja az MÚOSZ – „bármilyen értelmezés lehetséges, bárki gyanúba keverhető, ezért a véleményformálói térben óhatatlanul félelmet keltenek, vagy túlzott elővigyázatosságra (öncenzúrára) késztethetnek a gumiparagrafusok. Ez a politikai játszmák kiszolgáltatottjává teszi a szabad, demokratikus és sokoldalú tájékoztatás, tájékozódás jogát is.”

A legnagyobb magyar újságírószervezet közleményében egyben hozzáfűzte, hogy a hatályos sajtótörvény betartása és következetes érvényesítése elegendő lenne ahhoz, hogy a dezinformáció visszaszoruljon a magyar tájékoztatásból, ezért a szabad, tényszerű tájékoztatáshoz nem szükséges szuverenitásvédelmi törvény.

„A MÚOSZ – ahogy az elmúlt évtizedekben következetesen, így most is – visszautasít minden, a sajtó és a demokratikus közbeszéd megfélemlítésére alkalmas szándékot, törvénytervezetet!” – írják.

A magyar kormány a sajtó és szinte bárki elleni törvénytervezetéről itt írtunk.