Ez idáig egyedüálló projekt elindítására készül a A Riporterek Határok Nélkül (RSF),ugyanis, már néhány héten belül műholdas technikával szándékozik segítséget nyújtani a független médiának, hogy tartalmaik eljussanak azokhoz az orosz ajkú közönséghez, akiktől jelenleg megtagadják a hozzáférést Oroszországban a nem putyini propagandát tartalmazó tudódosításokhoz.

A párizsi központú újságírói szervezet a Svoboda („szabadság”) nevű műholdas szolgáltatás segítségével szembe kiván fordulni a Kreml eddigi propaganda-módszerével: ahelyett, hogy demokráciákban Putyin-hű tartalmat fogadnának, orosz területen teszik lehetővé a független média híreihez, információihoz való hozzájutást. A RSF híre  szerint a műholdas terjesztés néhány héten belül elindul, mégpedig olyan hírműsorokkal, amelyek sokszínű és objektív képet adnak a nemzetközi fejleményekről. Külön média- és etikai bizottságokat állítanak fel annak érdekében, hogy a műholdas szórás lehetőségével a legjobb újságírói teljesítményeket tegyék elérhetővé. A projekt megvalósulását a szervezetet támogatói tették lehetővé.

Oroszországban börtönbüntetés fenyegeti azokat, akik például háborúnak nevezik az Ukrajna ellen indult inváziót. Számos hírportált, tévécsatornát és internetes szolgáltatást betiltottak vagy korlátoztak működésében.