Az orosz hatóságok által bevezetett „ügynöktörvény” után hasonló elképzelés őszi érkezése sejlik fel Kocsis Máté fideszes frakcióvezető csütörtöki szavai alapján Magyarországon is – írja a Media1.

Kocsis Máté a Fidesz-KDNP esztergomi kétnapos frakcióülése után az MTI és a Telex tudósítása szerint bejelentette, hogy úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtanak be ősszel, hogy „borsot törjenek” a „baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá, akik szerinte „amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni, és utána az ország gazdasági szempontjait feladva ki akarják fizetni ennek a támogatásnak az ellenértékét”.

A törvény meghozatala érdekében a kormányzó párt ismételten az Alaptörvény módosítására készül, de hozzá szándékoznak nyúlni a Büntető Törvénykönyvhöz is. A törvény a választáson indulni szándékozó civil szervezeteket és mozgalmakat is megemlíti, amelyeknek az új törvény értelmében a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok szerint kell majd eljárniuk.

A fideszes politikus a törvényt azzal indokolta, hogy Magyarország „gazdasági-, kulturális- és politikai szuverenitása támadás alatt áll”.

A frakcióvezető szerint a politikai szuverenitási támadás az, hogy az „az európai polgárok közös pénzéből a magyar baloldalt pénzelik”: újságokat, internetes felületeket, álcivil szervezeteket. Konkrét példák említése nélkül Kocsis azt mondta, szerinte a nemzetbiztonság ezzel foglalkozik, és „ki fog derülni az igazság”.

Nem Magyarország mostanában az első, amely harcot indít egyes, a kormányok célkeresztjébe került médiumok ellen. Mint ahogyan oldalunk is beszámolt róla,  nemrég Oroszországban egy 10 éve elfogadott jogszabály alapján idegen ügynöknek nyilvánították a Nobel-békedíjas Dmitrij Muravot újságírót és lapját megbüntették. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyébként még tavaly júniusban kimondta, hogy jogsértő a külföldi ügynökökről szóló, az újságírókat is megbélyegző idegen ügynök törvény és Oroszországnak kártérítést kell fizetnie.

A Fidesz harca a külföldi támogatást elfogadó médiumok ellen nem újkeletű. Korábban közvetve a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott CÖF nevű, a kormánypárti Békemeneteket szervező álcivil szervezet vezetőségéből már nevezték nemzetbiztonsági kockázatnak az Átlátszót. Bodoky Tamás, az oknyomozó műhely főszerkesztője akkor a Media1-nek azt nyilatkozta, hogy ez egy orosz mintára indult összehangolt támadás lapja és ezen keresztül a sajtószabadság ellen.