Minden főállású szerzőjét elbocsátotta a National Geographic, innentől fogva a magazint a szerkesztői és szabadúszók állítják össze – adta hírül a hvg.hu a Washington Post cikke alapján.

A 135 évvel ezelőtt alapított, 2019 óta a Walt Disney Co. tulajdonában lévő magazinnál az elmúlt időszakban számos munkahelyet szüntettek meg: a 2015-ben kezdődő tulajdonosváltások óta a mostani a negyedik elbocsátási hullám, amely során a magazin szerdán összesen 19 főállású munkatársától vált meg. Az alkalmazottakat áprilisban tájékoztatták arról, hogy elbocsátások lesznek.

A távozó munkatársak elmondták, hogy a magazin megnyirbálta a fotós szerződéseket is, amelyek lehetővé tették a fotósok számára, hogy hónapokat töltsenek a terepen a kiadvány képsorozatainak elkészítésével. Egy további költségcsökkentő lépésként jövő évtől már nem árulják a híres, élénksárga szegélyű nyomtatott kiadvány példányait az újságárusoknál az Egyesült Államokban – áll a cég múlt havi belső közleményében.

A természettudományokkal foglalkozó képes magazinnak a nyolcvanas években még 12 millió előfizetője volt az Egyesült Államokban és több millió világszerte, de 2022 végére az amerikai megrendelők száma alig 1,8 millióra csökkent.