A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalása szerint a kibercenzúra ellen központi fellépésre lenne szükség és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fellépése is indokolt lenne a már több mint 40 magyar médiumot ért, az oldalak működését blokkoló kibertámadások ügyében.

A MÚOSZ közleménye szerint a túlterheléses támadások alapjaiban és egyben súlyos jogsértő módon ássák alá a sajtó szabadságát és sokszínűségét, valamint az Alaptörvénynek a tájékozódást jogát biztosító rendelkezéseit is.

A független sajtó elhallgattatásának „modern” és alattomos eszköze a kiberbűnözők által végrehajtott túlterheléses támadás é a cenzúra digitálisan is működhet névtelenül, interneten, váratlanul, pusztító módon. A kiberbűnözők profik, ellenük a védekezés is csak az lehet. A felkészülés, megelőzés professzionális kivitelezéséhez megfelelő informatikai tudással felvértezett humán erő, összehangolt munka, eszközháttér és az ezeket biztosító jelentős anyagi forrás szükségeltetik. Erre – a számtalan összetevő okán amúgy is megtépázott – kis szerkesztőségeknek nincs fedezete. Egységes megoldás kell, közpénzből, széles társadalmi összefogással, az Alaptörvény betűjének és szellemének megfelelően: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”– áll a közleményben, amiben egyben a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságot (NMHH) figyelmezteti arra, hogy neki is komoly dolga lenne a magyarországi internetes infrastruktúrát ért támadások ügyében.