Gulnoza Said, a A New York-i székhelyű Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű független szakmai szervezet európai és Közép-ázsiai programkoordinátora szerint a belarusz kormánynak ejtenie kellene Katarinya Andrejeva újságírónő szembeni vádakat és azonnal fel kell hagynia a munkájukat végző újságírók letartóztatásával és őrizetbe vételével. A börtönbe zárt Katszarinya Andrejevát hazaárulással vádolva a belarusz hatóságok azt mutatják, hogy meddig képesek elmenni az azok feletti represszióban, akik a 2020-as kormányellenes, Alekszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tüntetésekről tudósítottak – hangsúlyozta ki Gulinoza Said és hozzáfűzte, hogy a belarusz hatóságoknak az összes vádat ejtenie kell Andrejavával és a többi bebörtönzött újságíróval szemben.

Katszarinya Andrejeva férje, Ihar ilyas a minap a legnépszerűbb közösségi oldalon tette közzé, hogy a Belsat TV-nek tudósító Katarinyát egy teljesen titokban zajló nyomozás után vádolták meg hazaárulással, amiről a betiltott belarusz emberjogi csoport a Vaszna is beszámolt.

Ilyash bejegyzése szerint a hatóságok semmit semmilyen információt nem tettek közzé a vád kapcsáb és hozzáfűzte, hogy a bíróság nagy valószínűséggel májusban, zárt ajtók mögött tárgyalja meg az újságírónő ügyét, akit, amennyiben a belarusz büntetőtörvénykönyv 1 részének 356. Cikkelye alapján akár 15 éves börtönbüntetésre is elítélhetik.

Anderjevát a hatóságok 2020 novemberében vették őrizetbe, amikor is Darija Csultsova operatőrrel egy a belarusz elnök lemondását követelő tüntetőkről tudósított. 2021 februárjában illegális tüntetés állítagos megszervezéséért 2 éves börtönbüntetés letöltésére ítélték, most pedig 5 hónappal a büntetés idejének a letöltése előtt újabb, a hazaárulás vádjával kénytelen szembesülni.