Sorozatos DDoS támadások érték a sajtószabadságot védő Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) rendszerét – tette közzé a Hírklikk.hu A hírportál szerint a jelek arra mutatnak, hogy az intézetet a magyar sajtó szabadsága védelmében végzett munkája miatt érte megtorlás.

Az IPI közleményben reagált az oldalukat ért támadások kapcsán, amiben rámutat, hogy a támadások azt követően kezdődtek, hogy az IPI ugyancsak egy közleményben augusztus 29-én felemelte a szavát a magyar független sajtót a megelőző öt hónapban érő hasonló támadások miatt. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a támadások mögött ugyanaz a cyberbűnöző, vagy azok a bűnözők állnak, akik a folytatódó magyarországi támadásokat is kezdeményezték.

A támadások hétköznapi szerver-szolgáltatók, és nem úgynevezett számítógépes malware-ek útján zajlottak. A szakértők szerint ezeknek a támadásoknak a lépték, időtartama és költségei azt jelzik, hogy az elkövető(k) bőséges anyagi forrásokkal rendelkezik (rendelkeznek).

Az IPI feljelentést tett az osztrák rendőrség cyberbűnözéssel foglalkozó részlegénél, rendelkezésre bocsátotta az adatokat, tájékoztatja az illetékes EU-hatóságokat, a szervereket üzemeltető magáncégeket, amelyek infrastruktúráját használták a támadók, és nyomon fogja követni, mit tesznek ezek a társaságok a visszaélések megszüntetésére. Ezen túlmenően megosztja a támadásokkal kapcsolatos információkat és adatokat független biztonságkutatókkal. Az IPI reméli, hogy erősíteni tudja támogatását a cybertámadásokkal szembekerülő magyar és más független sajtóorgánumoknak.

A Nemzetközi Sajtóintézet elleni támadást követően a cyber bűnöző (vagy bűnözők) túlterheléses támadást indítottak az IPI közleményét közzé tevő Szombat.hu zsidó hírportál és az Infovilág.hu számítástechnikai hírportál ellen is, amelyek közül az előbbit szombat óta nem lehet elérni.