Natasa Tysiskevics, az Doxa orosz diáklap egykori újságírónője a Szabad Európa Rádiónak (RFE/RL) azt állítja, hogy 40 órára börtönbe zárták a belgrádi repülőtéren, majd pedig kitoloncolták Máltára.

Az újságírónő állítása szerint augusztus 7-én németországi “turista útlevelével” utazott Szerbia fővárosába, itt viszont megtagadták számára az országba való belépést.

„Ezt a dokumentumot egy éve kaptam a német külügyminisztériumtól, mivel az orosz útlevelet az orosz rendőrség a büntetőeljárás során lefoglalta” – mondta az RFE/RL-nek.

Natasa egyike annak a négy diáknak, akik egy független moszkvai diáklapnak dolgoztak, és akiket 2021-ben két év „felújító munkára” ítélték egy videó miatt, amelyben megvédték az orosz fiatalok gyülekezési szabadságát.

Natasa szerint bezárásával, az emberi jogait sértették meg a szerbiai rendőrök.

A RFE/RL-nek elmesélte, hogy pánikrohamot kapott, amikor be akarták zárni egy cellába, a rendőrök viszont ordítoztak és ragaszkodtak ahhoz, hogy menjen be.

Elmondása szerint a belgrádi repülőtéren eltöltött 40 óra alatt kevés ételt kapott.

„A barátaim megpróbáltak ételt küldeni a repülőtér információs központján keresztül, de a rendőrség visszautasította a kérésüket – mondta.

Mint az RFE/RL-nek elmondta, augusztus 9-én Máltára deportálták, ahonnan visszamegy Németországba.

Korábban, július 13-án a Nikola Tesla repülőtéren különösebb magyarázat nélkül őrizetbe vették Peter Nyikitin, orosz háborúellenes aktivistát, Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának bírálóját is, Vlagyimir Volohonszki, orosz politikai aktivistát pedug július 25-én értesítette a szerbiai rendőrség, hogy megtagadták tőle ideiglenes szerbiai tartózkodását.

Volohonszki 2022 májusában érkezett Szerbiába, miután hazájában üldöztették és nyomást gyakoroltak reája.