Jelena Kosztyucsenko, orosz újságíró a Meduza című orosz nyelvű lap és az n+1 című amerikai kiadvány kedd esti számában megjelent cikkében azt állította, hogy tavaly márciusban az ukrán katonai felderítés egyik forrásától értesült arról, hogy meg akarják ölni. Kosztyucsenkónak, aki akkoriban az ukrajnai Mariupol közelében lévő, mára bezárt Novaja Gazeta című független lapnak tudósított, a háború elején sikerült Berlinbe menekülnie. Október 17-én az újságíró Münchenbe utazott, hogy ukrán vízumot kérjen. A célja az volt, hogy a Rigában működő független hírportál, a Meduza alkalmazottjaként továbbra is tudósíthasson a háborúról.

Csakhogy a Berlinbe tartó vonatútja során mérgezéses tünetek jelentkeztek nála, többek között erős fejfájást, gyengeséget, légszomjat és hányingert tapasztalt. Később duzzanatok jelentek meg az arcán, az ujjain és a lábujjain is.

Az első tünetei után 10 nappal elvégzett orvosi vizsgálatok a normálisnál ötször magasabb májenzimszintet, valamint vért mutattak ki a vizeletében.

Kosztjucsenko a cikkében azt állítja, hogy később kihallgatta őt egy német vezető nyomozó, aki a Berlin központjában lévő parkban 2019-ben egy orosz bérgyilkos által lelőtt csecsen száműzött, Zelimkhan Hangoshvili meggyilkolásának ügyében folytatott nyomozást vezette.

A Guardian kérdésére a berlini ügyészség annyit közölt, hogy már a nyomozást bizonyíték hiányában májusban lezárták, de júniusban mégis újranyitották (annak ellenére, hogy nem kerültek elő újabb bizonyítékok). Most ismeretlen tettes ellen nyomoznak.