Belgrádban, Újvidéken és az ország más városaiban ingyenesen megjelenő, illetve a www.optimist.rs weboldalról PDF változatban, úgyszintén letölthető, a szerbiai LMBT+ közösség tájékoztatása és tájékoztatása céljából elindított nonprofit magazin első száma 2011 júniusában jelent meg. Az azóta rendszeresen kéthavonta új számmal jelentkező magazin az idén küzd először a megjelenését is fenyegető pénzügyi nehézségekkel, amelynek elhárítása érdekében adománygyűjtési kampányt kezdeményeztek, hogy a következő esztendőre egymillió dinárt biztosítsanak a folyóirat megjelenési költségeinek a fedezésére.

A magazin rossz anyagi helyzetét leginkább a kisebbségi közösségek médiumoktól elzárkózó marketingügynökségek viszonyulása, illetve a közérdekű, tájékoztatással kapcsolatos projektek társfinanszírozását szabályozó rendeletbe foglaltak okozták, ugyanis ezek értelmében a nyomtatási, promóciós és terjesztési költségek nem fedezhetőek projektfinanszírozásokból származó pénzeszközökkel.

Az Optimist magazin szerkesztősége a támogatások ellenében különböző kedvezményeket láttak elő az adományozók számára. Ezekről bővebb információt itt szerezhetnek mindazok, akik adományaikkal segíteni szeretnének a szerbiai LMBT+ közösség egyetlen magazinján.