Jelena Jovanović, a Vijesti újságírója az elmúlt héten, a montenegrói Különleges Állami Ügyészséghez fordult hogy az kivizsgálja azokat a különböző sajtótermékben megjelent írásokat, amelyek azzal vádolják őt, hogy a „škaljari klán oknyomozó újságírójaként, bizonyos írásaiért cserébe pénzt kapott a montenegrói bűnszervezettől”.

Az újságírónő egyben bűnvádi feljelentést tett önmaga ellen, és arra kérte az ügyészt, hogy minden rendelkezésére álló eszközt ragadjon a kezébe és haladéktalanul vizsgálja ki az újságírónő és családtagjai vagyonának az eredetét – adta hírül a Vijesti.

Az újságírónő a különleges ügyésznek elmesélte, hogy az áltatala írt szövegek miatt egyes médiumokban olyan állítások jelentek meg, hogy a škaljari klánnak dolgozik.

Jovanović azt is elmondta az ügyésznek, hogy újságírói pályafutása során éveken keresztül foglalkozott a Montenegróban tevékenykedő bűnözői csoportokkal és ezek tagjaival és gyakran előfordult, hogy ezek a bűnözők gyakran saját maguk léptek kapcsolatba vele, illetve keresték fel őt a szerkesztőségben.

Az ügyésszel folytatott beszélgetés során az újságírónő megemlítette azt is, hogy csak akkor látta Jovan Vukotićot a škaljari klán elhunyt vezérét, amikor a bűnözőt a rendőrök kihallgatás céljából a Különleges Állami Ügyészség épületébe vitték.

Korábban a Sajtószabadság Alapítvány oldalain a következőket írtuk a hírhedt, Szerbia területén is különböző sötét üzelmekkel foglalkozó bűnszervezetről:

„Šakljar és Kavač két egymással szomszédos település, amit egy alagút választ el a Kotori – öbölben. Korábban üdülőparadicsomok voltak, manapság viszont a montenegrói bűnözés két egymással szemben álló fellegvára. Régebben mindkét klán egy, az úgynevezett Kotori- csoporthoz tartozott, pontosabban e csoporton belül alkottak két „frakciót”, mivel még az összetűzések kezdete előtt sem nagyon kedvelték egymást. A Kotori csoport szétesése és a két klán közötti összetűzések 2014 -ben a spanyolországi Valenciában kezdődtek, amikor is a közös rejtekhelyükről eltűnt a kavačiak 200 kilogramm kokainja.

Azóta áll a véres bál a két bűnszervezet között.  Mindkét bűnszervezet akkor került a nyilvánosság elé, amikor is Szerbiában 2021. február 4-én a rendőrség Belgrádban lecsapott Veljko Belivukra és bandájának a tagjaira.”