A Szerbiai Rádió Televízió (RTS) Szakszervezete, illetve a szerbiai közszolgálati médium Nezavisnost- és az RTS Dolgozóinak Szakmai Szakszervezete holnap 14 órakor egyórás figyelmeztető sztrájkba lép, mert a közszolgálat vezetése a megadott időn belül nem reagált az alkalmazottak anyagi és társadalmi helyzetének a javítása kapcsán – közli a Beta Hírügynökség.

A munkavállalók munkabér-, az étkezési- és a szabadságdíjazás összegének megemelését, valamint a méltó és biztonságos közszolgálati munkavégzéshez való jog biztosítását, a Kollektív Szerződésben foglaltak tiszteletben tartását, valamint munkakörök reális szisztematizációját követelik.

E mellett a sztrájkolók követelései között szerepel a részmunkaidős munkatársak állandó foglalkoztatásba Az RTS munkatársai 14 órakor beszüntetik a munkát, és a belgrádi Takovska 10. szám alatti épület előcsarnokában gyülekeznek, ahol csatlakoznak hozzájuk a Belgrádi Rádió munkatársai is – áll a közleményben.

Hozzátették, hogy az RTS irodai dolgozói is az adott időszakban beszüntetik a munkát

A figyelmeztető sztrájkot az RTS dolgozóinak tiltakozása előzte meg, amelyet áprilisban rendeztek meg. A médiaház vezetése azóta a szakszervezetek egy követelését sem fogadták el.

A sztrájkhoz az RTS-ben nem reprezentatív RTS Sloga szakszervezete is csatlakozik a sztrájkhoz, míg az Önálló Szakszervezetek Szövetsége ugyan támogatja a sztrájkolók követeléseit, de nem csatlakoznak a tiltakozáshoz.