A Belgrádi Legfelsőbb Bíróság döntése értemében az újvidéki Fruškać Egyesületnek 114 800 dináros kártérítést kell kifizetnie, egy, az Instagram-fiókjukon megosztott fotó miatt, amelyen korábban meg is jelölték őket. A bíróság több mint kétéves tárgyalás után hozta meg az ítéletét.

Az egyesület aktivistái hiába állították, hogy nem ők töltötték fel a kérdéses fotót, hanem annak feltöltése során bejelölték az Instagram fiókjukat is, az egyesület pedig automatikusan megosztották a képet. Elmondásuk szerint a Tarcal hegységet (Fruška Gora) fotózók gyakran „megjelölik” az egyesület Insta-fiókját is, hogy így is népszerűsítsék ezeket, illetve a hegységnek a szépségeit.

Magának az egyesületnek semmi haszna nem származott az így megosztott képekből, egyedül ezek szerzői reklámozhatták magukat így díjmentesen, mert az egyesületnek több követője van, mint a fotósoknak. A fotót egyébként történet formájában osztották meg. Ebben az esetben pedig az Instagram egy automatikus internetes hivatkozást hoz létre, amelyre az eredeti bejegyzés is megtekinthető. Ezt a történetet 24 órán keresztül lehet megtekinteni.

Nikola Arežina, a Fruškać Egyesület vezetője a Danas napilapnak nyilatkozva megjegyezte, hogy nem tudja, hogy a szerző ez idő alatt miért nem jelezte, hogy nem felel meg neki a fotójának a közzé tétele.

Arežina szerint a közösségi oldalak és az internet a tartalom megosztásán alapszik és ezért amennyiben a bejegyzésben engedélyezik ezt, akkor teljesen abszurd hozzájárulást kérni a szerzőtől.

A civil szervezet aktivistái hiába igyekeztek meggyőzni a tárgyalást vezető bírót, az ügyészt és a fotó szerzőjét, hogy szervezetük nonprofit tevékenységet folytat, nincs pénzünk és többnyire önerőbők finanszírozzák a tevékenységüket. A pénzbüntetés kifizetése érdekében pénzgyűjtést szerveznek, hogy ki tudják fizetni az aktuális költségeket, illetve, hogy amennyiben nem fogadják a fellebbezésüket, kifizethessék a „kártérítést”, no meg persze a bírósági költségeket – tette közzé a közösségi oldalakon a civil szervezet vezetője. E mellett Újvidéken több helyszínen is szerveznek adománygyűjtést és adományozó bulikat.

Arežina a belgrádi napilapnak elmondta, hogy amennyiben elfogadják a fellebbezésüket, az összegyűjtött pénzt faültetésre, vagy pedig más hasonló jellegű akcióra fordítják.

Mindazok, akik segíteni szeretnének az újvidéki civil szervezeten, adományaikat a 160-0000000429193-75 bankszámlára, Paypalon keresztül pedig a donacije@fruskac.net -re történő befizetéssel tehetik meg.

A Fruškać platform Arežina kezdeményezésére jött létre. Három és fél éven keresztül barangolt barátaival együtt a Tarcal hegységben, és számos fotót készített és információkat rögzített, hogy létrehozhassa a honlapját.

Az egész platform nyílt jellegű, mert az újvidéki fiatalember hisz abban, hogy a Tarcal-hegység mindenkié, amit szeretni és védeni kell.

Barátainak Az ötlete a barátainak is megtetszett, és részesei akartak lenni a történetnek és ezért egyesületet is alapítottak.