Liberties Rule of Law Report 2023 nevű jogállamisági jelentés szerint.Az egész EU-ban is gyengült a sajtószabadság.

A Liberties Rule of Law Report 2023 egy átfogó értékelés az igazságszolgáltatás, a korrupció, a médiaszabadság, a fékek és ellensúlyok, a polgári tér és a rendszerszintű emberi jogi kérdések helyzetéről, és 2022 leglátványosabb eredményeit mutatja be ezeken a területeken, elkészítésében 45 emberi jogi civil szervezet vett részt tizennyolc országból. Magyarországról szóló részét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet készítette.

A jelentés szerint a kormányok visszaélnek a világjárvány idejéből velünk maradt gyorsított törvényhozási eljárásokkal, és továbbra is elhallgatnak információkat a nyilvánosság elől. Ezzel megakadályozhatják a polgárokat az aktív közéleti szereplésben, és abban, hogy beleszólhassanak a közügyek alakulásába.

„Az európai kormányoknak fel kellene ismerniük, hogy ha nem ápolják a demokráciájukat, azzal megnyitják az utat a szélsőséges politikusok előtt, akik nem haboznak majd az egész rendszert lerombolni.”– nyilatkozta Dénes Balázs, a Liberties ügyvezető igazgatója a Media1-nek elküldött közleményben.

A jelentésből is kiderült, hogy tavaly ismét nehezebbé vált Európában az újságírók és a független média helyzete: Lengyelország és Magyarország kormánya továbbra is propaganda terjesztésére használta a közszolgálati médiát, Szlovákiában és Svédországban pedig veszélybe került a kormánytól való függetlenségük.

Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója szerint az Európai Bizottság nyitott a civil szervezetek értékeléseire és javaslataira, a demokratikus működés evidenciája. Ám az olyan országokban, amelyek kormányai nemhogy nem kíváncsiak a civil társadalom felől érkező kritikákra, hanem igyekeznek is azokat elhallgattatni, a bizottsági konzultáció jelentősége megnő: így a szervezeteknek lehetőségük van, legalább közvetve, az álláspontjukat a döntéshozók tudomására hozni. Magyarország sajnos ezen országok közé tartozik.