Az elmúlt héten óriásit bakizott a Magyar Hírlap, ugyanis 85. születésnapja alkalmából felköszöntötte a legendás cseh filmrendezőt, aki három évvel ezelőtt távozott az élők sorából – tette közzé a 444.hu portál.

„Jiři Menzel ma nyolcvanöt éves. Ki tudja, talán híresen antibohém életformája is segítette abban, hogy ilyen szép kort érjen meg”– írta csütörtökön a Magyar Hírlap a legendás cseh filmrendezőről.

Holott Jiři Menzel – ahogy arra a Media1 felhívta a figyelmet – már 2020 őszén meghalt, és ezt annak idején még a kormánypárti lap is megírta.

A Magyar Hírlap ezután először megpróbált úgy tenni, mintha pontosan tudták volna, hogy a 82 évesen elhunyt rendező már nem él és kiigazításban azt írta, hogy a cikkben Jiři Menzel születésnapjáról szerettek volna megemlékezni, aki olyan nagy hatással volt a filmkészítésre, a szellemisége itt él velünk, ezért olyan, mintha ma is köztünk élne.

„ermészetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a rangos alkotó évekkel ezelőtt elhunyt, s amennyiben az alábbi, erősen szubjektív megemlékezés esetleg azt sugallná, hogy ezzel nem vagyunk tisztában, ezért elnézést kérünk. Egyúttal, a félreértések elkerülése érdekében, néhány mondatot egyértelműsítünk.” – áll a Magyar Hírlap kiigazításában, ami nagy valószínűséggel nem találtak elegendőnek, mivel végül simán levették a cikket.