A Belgrádi Felsőbíróság minap megállapította, hogy Igor Vukotić egy külföldön dolgozó vállalat közgazdászaként és kommercialistaként dolgozó zimonyi fiatalembernek semmi köze sincs semmilyen montenegrói bűnözőklánhoz, és pénzbüntetésben részesítette a belgrádi Blic napilapot, aki a hírhedt Škaljari Klán azonos nevű vezetőjével tévesztette össze a zimonyi fiatalembert és így is írt róla 2020. decemberében, illusztrációként a személyazonossági igazolványából származó arcképét is közzétették és azt is megjegyezték róla, hogy fejére több mint egymillió eurós vérdíjat tűztek ki.

Igor Vukotić ügyének a kivizsgálásához a Közérdekű tájékoztatásért és a személyes adatok védelméért felelős biztos is csatlakozott, aki az adatbázisokat átnézve megállapította, hogy a fiatalember személyi igazolványából származó képet a Blic napilap szerkesztősége nem a rendőrségtől, hanem a Szerbiai Állambiztonsági és Hírszerzési Ügynökség (BIA) vezetőitől szerezte meg, ahogyan azt is megállapította, hogy a BIA két alkalommal is, mégpedig 2020. október 8-án és december 22-én is megtekintette a zimonyi fiatalember dossziéját.

A Szerbiai Állambiztonsági és Hírszerző Ügynökség illetékesei a fiatalember szerint a biztosnak nem hajlandó kiadni annak a személynek a nevét, aki a fényképét eljuttatta a belgrádi napilaphoz.

Igor Vukotić a FoNetnek adott interjújában elmondta, hogy tudomása szerint az egymással harcban álló  Škaljari és Kavači Klán eddigi összetűzéseiben 5–6 embert öltek meg tévedésből és ezért nem érti a Szerb Belügyminisztérium megállapítását, miszerint a személyes biztonságát senki sem veszélyezteti és ezért igazából az ijeszti meg őt, hogy  ebben az országban olyan embereket helyeztek felelős tisztségére, akik képtelenek felmérni a helyzetet.

A bírósági ítéletet követően Vukotić köszönetet mondott azon médiumoknak, akik végig kísérték az ügyét, mert nélkülük sem a Szerb Belügyminisztérium belső ellenőrzésének a részlege, sem pedig a Közérdekű tájékoztatásért és a személyes adatok védelméért felelős biztos sem reagált volna az eset kapcsán, mivel az esetével kapcsolatos első tudósítások után mindkét intézmény hatékonyan reagált és biztosították a bírósági eljáráshoz releváns adatokat, a bíróság pedig először derített fényt hivatalosan a BIA és egy szerbiai médium közötti kapcsolatra.

A Blic által közölt cikk illusztrációja (Forrás BIRN/Blic)

Šakljar és Kavač két egymással szomszédos település, amit egy alagút választ el a Kotori – öbölben. Korábban üdülőparadicsomok voltak, manapság viszont a montenegrói bűnözés két egymással szemben álló fellegvára. Régebben mindkét klán egy, az úgynevezett Kotori- csoporthoz tartozott, pontosabban e csoporton belül alkottak két „frakciót”, mivel még az összetűzések kezdete előtt sem nagyon kedvelték egymást. A Kotori csoport szétesése és a két klán közötti összetűzések 2014 -ben a spanyolországi Valenciában kezdődtek, amikor is a közös rejtekhelyükről eltűnt a kavačiak 200 kilogramm kokainja tűnt el, amit a šakljariak tudta nélkül szerettek volna értékesíteni.

Forrás: Profimedia

Azóta áll a véres bál a két bűnszervezet között.  Mindkét bűnszervezet akkor került a nyilvánosság elé, amikor is Szerbiában 2021. február 4-én a rendőrség Belgrádban lecsapott Veljko Belivukra és bandájának a tagjaira. Belivukkal szemben azonkívül, hogy a kavači klán tagjaként tartják számon, több jel is arra mutat, hogy Aleksandar Vučić számára is végzett „piszkos munkákat” A Bűnözés és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) szerint Belivuk Janicsárok elnevezésű focihuligánjai biztosították Aleksandar Vučić elnök első beiktatási ünnepségét, amelyen fizikailag bántalmazták a köztársasági elnök ellen békésen tüntető polgárokat, illetve a független médiumoknak az eseményről tudósító újságíróit.