Oroszország vasárnap elérhetetlenné tette a Novaja Gazeta című független újság új projektjének honlapját.

A tevékenységét márciusban felfüggesztő médium, Dmitrij Muratov, Nobel-díjas orosz újságíró lapjának munkatársai július közepén indítottak egy új lapot, mely online is elérhető volt a „Novaja Raszkaz-Gazeta” címen.

Az első számban Vlagyimir Putyin orosz elnök ideológiájáról és tekintélyelvűségéről is olvashatóak voltak elemzések, míg az orosz távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor az ügyészség kérésére blokkolta a portált.

Az oldal így Oroszország területén már csak virtuális magánhálózaton, azaz VPN-en keresztül érhető el. A VPN szolgáltatás népszerűsége az orosz-ukrán háború február 24-i kirobbanása óta egyébként jelentősen megnövekedett Oroszországban.

„Az oldalunkat nem sokkal a megszületése után lelőtték. Hét napig és kilenc órán át sikerült kitartanunk” – írta a közleményében a lap, mely azt is megírta, hogy az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolta meg őket az orosz ügyészség.

A lapnak egy nyomtatott kiadványa is van, melyre – egyelőre – nem érkezett panasz, így a szerkesztőség tovább dolgozik a második számon.