Habár a köztársasági parlamenti-, úgy az elnökválasztások is lezajlottak és nem kérdés, hogy kik is aratták le a babérokat. Arra a válaszra viszont viszonylag sokáig várni kellett, hogy Aleksandar Vučić, Szerbia újra megválasztott elnöke mennyit is költött saját kampányára, illetve a kormánypárti média képviselői mekkora bevételt is szereztek a köztársasági kampányából? Nos, nem hivatalos úton a belgrádi Danas független napilap kezébe jutott Vučić elnökválasztási kampányáról szóló, a Köztársasági Korrupcióellenes Ügynökséghez küldött végleges pénzügyi jelentés, ami alapján Aleksandar Vučić 5,9 millió eurót költött el a kampányára, amely összegből a Pink TV 1,5 millió eurót kapott.

Vele szemben a Szerbiai Rádió és Televízió 662 ezer eurós bevételre tett szert, míg a bérencek dobogójának a harmadik, vagyis legalsó fokára a TV Prva került fel a maga 651 ezer eurós bevételével.

A belgrádi Media Advertizing D.o.o 586 ezer eurós bevételre tett szert Vučić kampányának köszönhetően, míg a TV Happy 205 ezer eurót. A B92 bevétele 154 ezer eurót, a Studio B pedig 99 ezer 600 eurót gyűjthetett be.

A Kurir TV-t is működtető Adria Media 92 ezer eurónyi bevételre tett szert, vagyis dokumentum alapján Vučić elnök olyan 4 milliót költött el a saját, televízión keresztüli népszerűsítésére.

A nyomtatott sajtótermékek közül kampányon leginkább a Kurir bulvárnapilap „gazdagodott meg“ 132 ezer euróval, míg a második helyezést a „bértollnokok“ listáján az Informer bulvárnapilap érte el a maga 114 ezer eurós bevételével.

A Telegraf bulvárlap szerezte meg a harmadik helyet 82 ezer 300 eurós bevételével, míg a Blic napilap 58 ezer 500 eurót, az Alo bulvárnapilap pedig 35 ezer 800 eurót kaszált az elnökválasztási kampányon.

Vagyis a fentiek alapján Szerbia újraválasztott elnöke a nyomtatott sajtóban történő saját népszerűsítésére 422 ezer eurót költött el.

Forrás: Danas.rs

A Danas által megszerzett lista a képre kattintva böngészhető át teljes egészében.