Mint ahogyan korábban a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt arról, hogy a Béke Nobeldíjas orosz újságíró, a Novaja Gazeta főszerkesztője árverésre bocsájtotta elismerését, amit június 20-án New Yorkban el is árvereztek.

Egy ismeretlen licitáló által telefonon keresztül megszerzett díjért kifizetett összeget az UNICEF-nek az orosz-ukrán háborúban szétköltöztetett gyermekeket megsegítő programjának adják – tette közzé a Heritage Auctions aukciós ház.

Az árverésen jelenlévők szerint amikor bejelentették az utolsó kínált összeget, a teremben lévők mindannyian megdöbbentek, beleértve Muratovot is.

Az orosz újságíró az árverésen szerzett pénz felhasználójának a kiválasztása kapcsán azt nyilatkozta, hogy számunkra lényeges, hogy a pénzzel rendelkező szervezet egy ország kormányához se tartozzon, kormányok felett működhessen, illetve, hogy számára ne létezzenek országhatárok.

Mint ahogyan korábban a Sajtószabadság Alapítvány oldalán is megjelent, a Svéd Királyi Akadémia az idei Béke Nobel-díjat az oroszországi Dmitrij Muratovnak, a független Novaja Gazeta főszerkesztőjének és Maria Ressa fülöp-szigeteki újságírőnőnek ítélte oda. Dmitrij Muratov 1993-ban egyik alapítója volt a Novaja Gazeta újságnak, és évtizedek óta harcol Oroszországban a szólásszabadságért. A felfüggesztését megelőző időszakban ez a lap volt az utolsó, amely kritikus hangnemben írt Vlagyimir Putyin orosz elnökről. A Novaja Gazeta a korrupciós ügyek és a Csecsenföldön az emberi jogok szembeni támadások leleplezésével vált ismertté.

A tényeken és a szakmai integritáson alapuló újságírásnak köszönhetően a Nova Gazeta nagyon fontos információforrássá vált az orosz társadalom cenzúrázott aspektusairól, amelyet a többi sajtótermék csak nagyon ritkán említ meg. Az újság elindításától az idei évig a Novaja Gazetának hat újságíróját ölték meg, többek között Ana Politkovszkát is