A díjat odaítélő Svéd Királyi Akadémia közzétette, hogy az elismerést a Fülöp-szigeteken és Oroszországban végzett oknyomozó tudósításaikért érdemelték ki, ahol mindketten a szólászabadság védelmén dolgoznak.

Ressa a szólásszabadságot a szülőhazájában egyre növekvő hatalmi visszaélések, erőszak alkalmazás, és autoriterizmus felderítésére használja. 2012-ben társalapítója volt a Rappler digitális médiumokkal foglalkozó cégnek, amely Rodrigo Duterte rezsimjére és ellentmondásos kábítószerek elleni kampányára összpontosít.

Forrás: Time Magazine

Az újságírónő és a Rappler több bírósági eljárás és nyomozás célpontja is volt, miután megjelentette Dutertével és kábítószer ellenes háborújával szemben kritikus hangnemű írásait.

Kevesebb mint két év alatt 10 letartóztatási parancsot adtak ki a CNN egykori tudósítónője ellen, jelen pillanatban pedig feltételesen szabadlábon léve várja az egyik ellene rágalmazás vádjával indított bírósági eljárás ítélethirdetését. Ressa ez év áprilisában az UNESCO sajtószabadság díját is kiérdemelte a szólásszabadságért folyó fáradhatatlan küzdelméért.

Dmitrij Muratov 1993-ban egyik alapítója volt a Novaja Gazeta újságnak, és évtizedek óta harcol Oroszországban a szólásszabadságért.

Forrás: RFE

 

A tényeken és a szakmai integritáson alapuló újságírásnak köszönhetően a Nova Gazeta nagyon fontos információforrássá vált az orosz társadalom cenzúrázott aspektusairól, amelyet a többi sajtótermék csak nagyon ritkán említ meg. Az újság elindításától az idei évig a Novaja Gazetának hat újságíróját ölték meg, többek között Ana Politkovszkát is. Az utóbbi években az újság az orosz álkatonai csapatokról és a szexuális kisebbségek szembeni üldöztetésről közöl folyamatosan tényfeltáró írásokat.