Az Ukrajna elleni orosz támadás harmadik hetében jelent meg először az a felvétel, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sötétzöld pólóban, elmosódott nyakra ragasztott, éles és mozdulatlan fejjel, kissé torzított hangon közli, hogy minden hiába, le kell tenni a fegyvert az oroszok előtt, mindenki menjen haza a családjához. A felvételről kiderült, hogy hamis. Hasonló videó jelent meg nem sokkal később az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról is, aki bejelentette, hogy véget vet a háborúnak. A Facebook mindkettőt hamar eltávolította – írja az Index.hu

Volomigyir Zelenszkij DeepFake videó (Forrás: YouTube)

A Deepfake olyan technika, algoritmus, amellyel (mozgó)képeken szereplő személy arcképét élethűen másvalakiére lehet cserélni, akár a film többi részének változatlanul hagyásával (megtartva a szájmozgást, fejirányt, mimikát, takarásokat, stb). Gépi mélytanulási (DEEP learning) algoritmus segít a hamis (FAKE) mozgókép létrehozásában, innen ered az angol neve.

A végeredmény erősen függ az egyes alkotók szakértelmétől és tehetségétől. Ma már ott tartunk, hogy egy nem túl jó deepfake is elegendő a közvélemény megzavarására.

Legutóbb a 2020-as év volt ilyen erős a deepfake-ek terén: akkor II. Erzsébet angol királynőről került ki egy viszonylag meggyőző deepfake-es karácsonyi beszéd, illetve egy kampányban Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un buzdította szavazásra az amerikaiakat (azzal, hogy felesleges szavazni, majd ők elintéznek mindent). Ezek egyike sem volt kifejezetten rosszindulatú félrevezetésre kihegyezve.

Vlagyimir Putyin Deepfake videó (Forrás: YouTube)

A Zelenszkij-deepfake, azon kívül, hogy közröhej tárgyává vált, a szakértők szerint jó szemléltetőeszköz a hamisítás felismerésére. A probléma azonban nem csak a felismerés: egy volt mianmari miniszterről került ki egy felvétel, amin azt állítja, hogy korrupciós pénzeket adott át az ország katonai puccsal eltávolított Nobel-békedíjas miniszterelnökének, Aun Szan Szu Kjinek. A szereplő állítása szerint deepfake, de a felvétel rossz minősége miatt azonban azóta sem sikerült megállapítani, hogy hamis-e.