November 2-án van a Vessünk véget az újságírok ellen elkövetett bűncselekmények büntetlenségének! nemzetközi napja, amelyet az ENSZ Közgyűlése hirdetett meg 2013-ban. Ennek a napnak az alkalmából az UNESCO idén közleményben foglalta össze, hogy 2006 és 2016 között összesen 930 újságírót gyilkoltak meg világszerte.  Csak tavaly 102 újságíró lett különböző gyilkosságok áldozata.

2016-ban Afganisztán és Mexikó volt a két legveszélyesebb ország a sajtómunkások számára: mindegyikben 13-13 újságíró vált merényletek áldozatává. A gyalázatos sorrendben következik Jemen 11, Irak 9 és Sziria 8 meggyilkolt újságíróval. A legfrisebb áldozat a máltai kormánykritikus újságíró, Daphne Caruana Galizia, akinek autóját ismeretlen tettesek felrobbantották. Különösen sajnálatos, hogy – amint az UNESCO közvéleményében olvasható – az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok csupán 10 százalékát sikerült tisztázni. Az áldozatok 94 százaléka helyi újságíró volt.

Az UNESCO adattára szerint Szerbiában így néz ki a halálos áldozatok listája: Luka Popov, a csókai és a törökkanizsai helyi rádió munkatársa (2016); Milan Popov, a belgrádi Večernje novosti riportere (2001); Slavko Čuruvija, a független Dnevni telegraf alapítója és szerkesztője (1999). Luka Popov esetében Szerbia UNESCO-nagykövete tájékoztatta a szervezetet, hogy a gyilkosokat a hatóságok letartóztatták, azok bevallották tettüket, és annak semmi köze nem volt Popov rádiós munkásságához.

Az Orosz Föderációban a 11 éves időszak alatt 32 újságírót gyilkoltak meg.

Az áldozatok fent említett számában még nem szerepelnek azok az újságírók, akiket elraboltak, önkényesen letartóztattak, megkínoztak, megfélemlítettek, valamint azok sem, akiktől a hatóságok elkobozták az íráshoz összegyűjtött bizonyitékokat.  Az újságírók digitális biztonsága is sok esetben veszélyben van: sok újságíró lehallgatásoknak, kibertámadásoknak, valamint dezinformációs kampányoknak esett áldozatul.

Az UNESCO igazgatója minden második évben jelentést terjeszt be az ENSZ Közgyűlésének az újságírók elleni bűntényekről. A következő jelentés 2018-ban esedékes.