Most már nem a bíróságokon keresztül igyekeznek a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez közeli szereplőkről kínos információkat tartalmazó anyagokat eltávolítattni, hanem a szerkesztőségek megkerülésével, az adott portálok internetszolgáltatóinál próbálkoznak egy-egy cikk eltüntetésével az ezzel megbízott jogi képviselők. A napokban így járt az Alfahír, az Ezalényeg és Propeller is.

Az Alfahír beszámolója szerint Merkely Béla ügyvédje felszólította a domén- és tárhelyszolgáltatójukat, hogy tegye a cég elérhetetlenné az alfahir.hu egyik tartalmát, azt ugyanis jogsértőnek találja. Az ügyvéd jelezte a szolgáltatónak, hogy ha nem távolítja el a tartalmat, azzal úgymond maga is jogsértést valósít meg – írja a Media1.hu

Az elsősorban magyarországi médiaszíntár történéseivel, aktuális kérdéseivel, problémáival foglalkozó hírportál szerint az ügyvéd, a tárhelyszolgáltatónak címzett levélben a többször is módosított 2001. évi CVIII. számú, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényre (Ektv.) hivatkozott, miközben a szerkesztőséget az Alfahír elmondása szerint nem kereste meg senki Merkely Béláék részéről a cikkel kapcsolatban.

Merkely Béla ügyvédje hasonló felszólítással megkereste a tartalmat közlő propeller.hu és az ezalenyeg.hu oldalak internetes szolgáltatóit is, amelyeknél szintén kezdeményezte a tartalmak elérhetetlenné tételét. Bár az Alfahír szolgáltatója ennek nem tett eleget, a propeller.hu és az ezalenyeg.hu esetében a tartalom ezután elérhetetlenné vált, bár utóbbinál végül az adott tartalmat újra közzétették egy másik internetes címen.

Forrás: alfahir.hu

Ha gyakorlattá válik Merkely Béla ügyvédjének módszere, az nagyon veszélyes fegyverré válhat.

Polyák Gábor egyetemi docens, az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért sajtóért és médiáért felelős szakpolitikai kabinetvezetője (aki mostanáig, mint a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója volt ismert) az Alfahírnek elmondta, hogy 2001 óta létező szabály Magyarországon, hogy a tárhelyszolgáltató csak akkor nem felelős a nála elhelyezett információval való jogsértésért, ha nincs tudomása róla, és amikor tudomást szerez, akkor azonnal leveszi. Eddig azonban Polyák nem találkozott olyan jellegű felhasználási módjával ennek a szabálynak, mint amiről az Alfahíren beszámolt.

Polyák Gábor véleménye szerint a szabályozás abban teszi érdekeltté a szolgáltatót, hogy távolítsa el az adott tartalmat, azonban ezen a területen még csak eljárási szabályok sincsenek, csak a szerzői jogi és a védjegy jogi jogsértések esetében vannak ilyenek lefektetve. Ebben az esetben tehát jelenleg csak egy vélelmezett jogsértés áll fenn, mivel nincs róla bírósági döntés, ez teszi bonyolulttá a helyzetet. Vélelmezett jogsértés esetén pedig még nem kell eltüntetni az adott tartalmat – magyarázta az Egységben Magyarországért kabinetvezetője.

A gyakorlat jövőbeni elterjedésére vonatkozó kérdésére Polyák Gábor elmondta, hogy ez nagyon veszélyes lehet és komoly következményekkel járhat, hiszen például a Facebook is egy tárhelyszolgáltató, ilyen alapon kommentek esetében is kérhető lenne ezek törlése. A Facebookkal ellentétben pedig (amely jellemzően saját hatáskörben dönt arról, hogy kivizsgálja-e az esetet vagy sem) a többi tárhelyszolgáltató nem fog például közéleti szempontokat mérlegelni, így ha ez a gyakorlat rendszeressé válik, akkor ez egy újabb fegyver lehet a kormányközeli személyeknek dolgozó ügyvédek kezében.

A bíróság megkerülése személyiségi jogi és gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ügyekben a fentebb ismertetetthez hasonló lehetetlen helyzeteket eredményezhet, amelyekre nincsen jelenleg gyakorlat és válasz, szükséges lehet ennek a kérdésnek a megvitatása szakemberek bevonásával  – mondta Polyák az Alfahírnek.

A helyzet komolyságát jól jelzi, hogy ugyan az Alfahír esetében nem jártak sikerrel, azonban más portálokról sikerült eltüntetni olyan cikkeket, amelyben bármilyen formában céloztak arra, hogy megkerestek egy közszereplőt a Schadl Györgynél talált pornográf felvételek kapcsán.

További érdekesség, hogy az Ezalényeg.hu-nál azt nyilatkozták, hogy ugyan most nem kaptak semmilyen értesítést, de ismerték a Merkely Béla képviseletében eljáró ügyvédet. A jogász ugyanis korábban egy Rogán Barbaráról, Rogán Antal harmadik feleségéről szóló cikket már sikeresen eltávolíttatott a felületről.