Elfogadta az Országgyűlés azt az alaptörvény-módosítást, ami lehetővé teszi, hogy ha valaki azonos tömegrendezvényen vett részt a kormányfővel vagy a köztársasági elnökkel, akkor kérhesse, hogy az ezt megörökítő fényképről távolítsák el a képmását. A hangfelvételekkel kapcsolatban is kéréseket fogalmazhatnak meg az eseményeken résztvevők.

Az Országgyűlés ma, kedden 134 igennel megszavazta a kormánypárti törvényjavaslatot.

Az új, a miniszterelnök és a köztársasági elnök köreinek rejtőzködését elősegítő szabályozás értelmében, aki közös rendezvényen vett részt a kormányfővel vagy a köztársasági elnökkel, nem csupán a képek esetében kérheti, hogy tegyék őt felismerhetetlenné, de ugyanez vonatkozik a hangfelvételekre és a videókra is.

„Az érintett a tudomásszerzéstől számított 48 órán, de legfeljebb a kép-, illetve hangfelvétel közzétételétől számított 15 napon belül kérheti, hogy a kép-, illetve hangfelvételen őt tegyék felismerhetetlenné”.

Az ellenzéket ez a szabályozás arra emlékezteti, amikor Sztálin mellől kellett eltüntetni bizonyos személyeket a fotókról. A legújabb alaptörvény-módosítással jelentősen megnehezedik, bizonyos esetekben gyakorlatilag el is lehetetlenül a fotós és videós stábok dolga. Akár az Orbánnal vagy Novákkal azonos rendezvényen résztvevő valamennyi személy is kérheti, hogy tüntessék el az arcát a fotókról, videókról.

A salátatörvény részeként elfogadott alaptörvény-módosítás miatt egyébként mostantól a megyéket vármegyének, a kormánymegbízottakat főispánnak kell nevezni.