“Külföldi bérencek, hazaárulók, “Sorososok” – ez csak néhány jelző, amivel a bulvárlapok szinte naponta használnak. Újvidéken a bölcsészettudományi egyetem egy egész szakját bélyegezték meg ezekkel. Az egyik városi, a hatalmon lévő szerb párthoz közeli hírportál egy egész cikksorozat megjelentetését jelentette be, “amin keresztül lebuktatják a vajdasági médiamaffia polipját”, a sorozat első részében pedig a az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának médiaszakját külföldi ügynökök toborzóközpontjának nevezte – írja az N1.info hírportál.

Az NS uživo hírportálon megjelent, ismeretlen szerző által jegyzett írás szerint az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának médiaszakja ugyan állami intézmény, de lényegében magánkezekben van és újságíró ügynökök toborzását szolgálja. A magánkezekben lévő „ügynökszak” összes hallgatója ugyanazzal a témával, ugyanazokat a módszereket alkalmazva egyformán foglalkozik: az állam elleni megalapozatlan támadásokkal, hamis ügyek összetákolásával, népírtással való megvádolással, a nemzeti érdekek szembeni támadásokkal és álszent vajdasági azonosságtudat népszerűsítésével “

A médiaszak vezetője szerint bármelyik ilyen szöveget megíró egyetemista már az első szemeszter legelső vizsgáján elbukna.

Mi eltökélten kitartunk az mellett, amit 2004 óta a médiaszak csinál, s mögöttünk állnak azok az egyetemisták, akiknek professzionalizmusát az újságírói tevékenységük területén az utóbbi esztendőkben díjakkal jutalmazzák” – nyilatkozta az N1-nek Smiljana Milinkov a médiaszak vezetője.

„Az egyetemistákat, a professzorokat és az egész egyetemet célba vevő szöveg tele van hibákkal és alapvető tudatlansággal” – folytatta Milinkov, majd pedig hozzáfűzte, hogy a tudatlanságot úgy érti, hogy a szöveg alapján a szerzőnek fogalma sincs arról, hogy miképpen működik egy akadémiai közösség, illetve arról, hogy ez egy olyan rendszer, aminek teljesen érthető szabályai és előírásai vannak, illetve nincsenek olyan személyek, akik valamilyen hatalmi helyzetből felügyelik az egészet. Ez a szöveg egy teljesen olyan személy szemszögéből íródott, aki szerint az egész világ a mi társadalmunkhoz hasonlóan működik és hogy létezik egy olyan személy, aki mindenkinek megmondja, hogy mit is fog majd csinálni – fűzte hozzá Milinkov.

Dinko Gruhonjić újságíró, a médiaszak professzora az ominózus írás szerint a médiaszíntér élethalálura. Gruhonjić egyáltalán nem lepődött meg az írottakon: „a fiataloknak el kell mondani, hogy a kilencvenes évek során a miloševići propaganda nemcsak az újságírókat vette célpontba, hanem az egyetemeket is. Tehát, sajnos semmi új nincs a Nap alatt. Ugyanakkor sajnos az egész eléggé baljóslóan hangzik, mivel, legalább is eddig, a nyilvánosság előtt senki sem tett közzé az egyetemi tanárok meglincselésére szóló felhívást. Én ezt, egyszerűen ennek tekintem” – jegyezte meg Gruhonjić.

Az ismeretlen szerző az írásában a független vajdasági médiumokat is célpontba helyezte – ugyanis állítólag ezek a „toborzóközpontban” kiképzett „ügynökök” következő állomásai. Ennek kapcsán a Rádió 021 szerkesztőségében azt üzenték az anonim szerzőnek, hogy az uszító pamfletek sem gátolják meg őket abban, hogy munkájukat szakszerűen elvégezzék. De….

Az mégis gondot jelent, amikor így célba vesznek, mert az írást közlő hírportállal szemben, mi nem rejtegetjük az újságíróinkat. Vagyis, a mi impresszumunkban közzétesszük, hogy ki is dolgozik a szerkesztőségben, a szövegeinket teljes névvel aláírjuk, ellentétben a hírportál által megjelentetett pamflettal” – jegyezte meg Zoran Strika a 021.rs hírportál szerkesztője.

A névtelenségbe burkolódzó szerző egyébként egy teljes cikksorozatot is bejelentett, amelyben állítása szerint folytatja a vajdasági médiamaffia polipjainak a leleplezését- A Sajtószabadságért Koalíció az bölcsészeti kar médiaszakjának a tanárait és hallgatóit támadó írás kapcsán felszólította az ügyészséget, hogy reagáljon a történtekre és a bölcsészeti kar dékánsága is bejelentette, hogy feljelentést tesz.