A Bloomberg tévesen arról számolt be, hogy Oroszország péntek délután megszállta Ukrajnát – írja a New York Post.

„Élőben: Oroszország megszállta Ukrajnát” – címmel élesítettek egy cikket péntek délután 4-kor, ami ráadásul a portál címlapjára is kikerült, és fél órán keresztül ott is maradt.

Elég furcsa és nagy hiba is egyben ezt megcsinálni, azt nézve, hogy ez egy elég nagy horderejű támadás lenne, ráadásul mindenki a készültségben van” – mondta el Olga Lautma, orosz elemző.

A lap egy közleményben azt írta, hogy véletlenül egy előre megírt címet tettek közzé.

„Több forgatókönyvhöz is írunk szalagcímeket, és ezek egyike ma délután 4 óra körül véletlenül megjelent a weboldalunkon. Nagyon bánjuk a hibát” – írta a Bloomberg News szóvivője az üggyel kapcsolatban a New York Postnak.

A szalagcímet természetesen levették a címlapról, és azon vannak, hogy kiderüljön, hogyan került ki a félrevezető cím.

Az esetre a Kreml is reagált. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, nem kell túlértékelni az ügyet, nem tekintik provokációnak a cikk megjelentetését. A szóvivő ugyanakkor jó alkalmat látott arra, hogy újra a nyugati országokat tegye felelőssé az ukrán konfliktusért.

Azt mondta, „ez az eset is világossá teszi, hogy mennyire veszélyesek az ilyen feszültségek, amelyeket azok a sorozatos agresszív nyilatkozatok váltottak ki, amelyeket Washingtonból, az európai fővárosokból és Londonból hallunk. Ha Ukrajnát fegyverekkel pumpálják, minden szikra veszélyes lehet.”

A hírek előre való bekészítése általános gyakorlat a sajtóban, ha valamilyen nagy eseményre számítani lehet, persze nem úgy, hogy az a publikum számára is kiélesedjen addig, amíg nem következik be. Előfordult persze már ilyesmi súlyos hiba máskor is: például János Pál pápa haláláról 2005 áprilisában úgy jelent megy hír az Észak-Magyarország címoldalán szombaton, hogy az egyházi vezető csak később, szombaton késő este halt meg. Korán volt a lapzártájuk a nyomdai leadás miatt, és ők is máshonnan vették az információt: a katolikus egyház hivatalos honlapján, a katolikus.hu címen ugyanis már pénteken este néhány percig olvasható volt a pápa egyébként csak másnap bekövetkezett halálhíre. A Magyar Televíziónál (MTV) viszont a fordítottja történt: a közmédia csak késve számolt be a legfőbb egyházi méltóság szombat esti haláláról, mert épp nem volt elérhető az elnöki ügyeletes.