A patinás napilap első számának megjelenésekor, 1703-ban még a gőzgép megjelenésére is csaknem egy évszázadot kellett várni – az azóta eltelt több mint 300 év alatt számtalan válságot, háborút megélt sajtótermék mára a világ egyik legrégebbi napilapjává vált. Előfordulhat azonban, hogy most veszélybe kerül – számolt be a Politico híre alapján a 444.hu.

A 318 éves napilap jelenleg teljes egészében az osztrák kormány tulajdonában van, és évtizedek óta annak „hivatalos közlönyeként” működik. Egy törvény szerint kötelezően meg kell jelentetni benne a kormányzati álláshirdetéseket, továbbá a cégek pénzügyi eredményeit. Ezek jelentik az újság fő bevételi forrását, azonban az osztrák kormányzat „a vállalati információk digitális terjesztését előíró uniós szabályokra” hivatkozva 2022 végétől berekesztené ezt, ami viszont nehéz helyzetbe sodorná a lapot.

Sebastian Kurz osztrák kormányzó azt nyilatkozta, ragaszkodik ahhoz, hogy a Wiener Zeitung legalább a nevében fennmaradjon, és a továbbiakban a „a köztársaság digitális és átlátható faliújságja legyen”, de szerinte „nem a köztársaság feladata egy napilap működtetése és finanszírozása”.

A Politico hozzáteszi: egyes kritikusok az osztrák politika „orbanizálásának” kezdetét látják, melyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök médiára gyakorolt szorításából inspirál. A világ egyik legrégebbi újságjának megmentése azonban segíthetne a kancellár „médiabarát” hírnevének újjáépítésében