Egy Tennessee-i iskola kitiltotta az osztálytermekből a Maus című klasszikus képregényt, írja a The Guardian. A McMinn megyei intézmény tízfős tantestülete egyhangú szavazással száműzte az albumot az iskolából. Azt kifogásolták, hogy a népirtást és a szerző szüleinek személyes tragédiáját feldolgozó alkotás lapjain nyolc darab káromkodás olvasható, és szerepel benne egy meztelen egér rajza is.

A testület az értekezlet felvételei szerint először ki akarta takarni a számukra elfogadhatatlan kifejezéseket és ábrázolásmódot, de végül az egyszerűbb megoldást, a teljes kitiltást választották. Az egyik oktató azt kifogásolta, hogy felakasztott egerek is láthatók a lapokon, az pedig „nem bölcs és nem egészséges”, ha az oktatási rendszer hagyja, hogy azt gyerekek is lássák. Egy másik oktató „teljességgel szükségtelennek” titulálta a káromkodást és a meztelenséget.

A képregény betiltását a most 73 éves szerző, Art Spiegelman döbbenetesnek, orwellinek és demensnek nevezte. Neil Gaiman fantasy-író, a Sandman című graphic novel szerzője pedig tweetjében azzal kommentálta a hírt, hogy „csak egyféle ember szavazna arra, hogy tiltsák be a Maust, bárminek is nevezze magát manapság”.

A Maus egy holokauszt-történetet mesél el, ahol a szerző a nácikat macskákként, a zsidókat pedig egerekként ábrázolta. Személyes a történet, mert Spiegelman apját és anyját is koncentrációs táborba hurcolták a nácik, a képregényben azt dolgozza fel, hogy hogyan élték ezt túl a szülők. Az anya később, amikor Spiegelman 20 éves volt, megölte magát.

A Maus 1980-tól jelent meg néhány fejezetenként, az utolsó fejezetek 1991-ben jöttek ki. Egy évvel később a mű Pulitzer-díjat kapott, ez volt az egyik első olyan alkotás, ami a magas művészetek közé emelte a képregény műfaját.