Január 23-án vasárnap srapnelzápor zúdult Szerbia médiaterére. Mindenfelé röpködtek a forró fémszilánkok és egyáltalán nem volt könnyű megőrizni a fejünket (józan eszünket). Egy rövid zavarodottság után könnyű volt beazonosítani, hogy melyik irányból is érkezett a médiagránátokkal történő szőnyegbombázás. A Sputnik felől–írja Miša Brkić a Danas január 27-i számában. Brkić jegyzetében az orosz kormányhoz közelálló hírügynökségének és televíziós csatornájának legújabb álhírcunamijáról, amit a szerb kormánypárti médiumok közül is többen leközöltek. Brkić írását teljes egészében lehozzuk.

Persze jelen esetben szó sincs egy, a Föld körül alacsony röppályán keringő beazonosítatlan műholdról, hanem egy teljesen a Föld felszínén elhelyezkedőről, amelyik az egész világon dúló hibrid háborúban repkedve mérgezi az oroszokkal ellenséges államok nyilvánosságát, illetve álhírekkel bombázza Vlagyimir Putyin orosz elnök potenciális barátait.

Nem ez az első eset, amikor a Sputnik rosszindulatúan sugározza a dezinformációkat, de a múlt vasárnapi médiabomba iskolapéldája a Kreml propagandaszatellitje belgrádi tevékenységének.

A médiumok (B92, Objektív, Novosti, Vaseljenska TV, Vesti Online, Krstarica) által lenyelt unalmas információban három tarka álhírt zutyultak össze annak érdekében, hogy a nyilvánosságot zavarba hozza és igy kihasson a téma kapcsán téves közvélemény kialakítására hasson. A téma pedig mi lenne, ha nem Amerika szétesése.

Ugyanis a Sputnik szerint Amerika 2040-ig polgárháborúban fog szétesni, s ehhez három forrást idéz. (ami ugye, elegendő a megbízhatósághoz): Mark N. Katznak a George Mason University professzorának a National Interestben megjelent jegyzetét, utána Max Hastings brit újságírónak a Bloombergben megjelent jegyzetét és amerikai tábornokoknak a Washington Postban megjelent írását.

A Sputnik szerint Katz professzor arról írt, hogy az Amerikai Egyesült Államok (USA) demográfiai mutatója 2040 – ig megváltozik a nem-fehér lakosság javára, a túlnyomórészt konzervatív fehérek pedig a többségben lévő “színesbőrűeknek” nem lesznek hajlandóak önként átadni a hatalmat. Ehelyett erőszakkal igyekeznek megtartani a status quo-t, vagyis az uralkodó szerepüket a társadalomban, így a legrosszabb esetben Washington számára a polgári-zavargások az államközösség szétesését idézi elő. Ez pedig a többi nagyhatalomnak lehetővé teszi, hogy a nemzetközi színtéren betöltsék az Amerika összeomlásával keletkezett űrt. A területek elvesztése és a kormány összeomlása után az országnak lecsökkenne, vagy akár el is veszne az a képessége, hogy nagyhatalomként ténykedjen. Ami meg belőle A Kreml média-szatellitje ezután Max Hastingsot idézi, miszerint az USA szétesésének az esélye jelen pillanatban sokkal nagyobb, mint amennyire ez az évezred elején volt. Hastings ezt az elméletét azokkal a közvélemény-kutatásokkal indokolja, amelyek szerint Donald Trump egykori amerikai elnök szavazóinak 52%-azt támogatja, hogy a “republikánus” államok alakítsanak ki külön államokat. Ezzel szemben a Joseph Biden, jelenlegi elnököt támogató megkérdezettek 40%-a hasonló véleményen van a “demokrata” államok tekintetében. Majd pedig az írása végén, egyfajta koporsóba beütött utolsó szögként, s Sputnik az olvasókat emlékezteti, hogy az Washinton Postban írást közlő amerikai tábornokok a 2024-es elnökválasztások után egy lehetséges polgárháború kitörését is megjósolták.

Az amerikai Unión belül az államok egymástól elválása kapcsán már régóta folynak a viták és ezek egyáltalán nem számítanak újdonságnak. Az USA fennmaradása melletti érvek egyelőre felülkerekednek a szétesést támogató érvek felett, de ehhez a vitához egy ideje, a hibrid háború módszereivel egyes „jóakarók” is csatlakoztak. A Sputnik múlt vasárnap egy konkrét példán keresztül mutatta be, hogy ez miképpen is néz ki. A három forrás összecsomagolásával az átlagos médiafogyasztó előtt azt a látszatot keltette, hogy Amerikának nincs perspektívája, hogy közeledik a veszte és végül egy polgárháború vérözönébe fullad majd bele, a szerepét pedig „más nagyhatalmak” veszik át (ugye, kitaláljátok, hogy melyikek?). Az egésznek a leplezetlen üzenete az, hogy „ Ti szerbek meg jól gondoljátok meg, hogy kiket választatok?

No de nézzük, mennyi igazság is rejlik a Sputnik kazettásbombájában.

Kezdjük Mark Katzzal.

Max. N. Katz (Forrás: Atlantic Council)

Az egyetemi tanár a január 22-én megjelent jegyzetében azt írja, „Amennyiben az USA jövője annyira sötét, mint amennyiben ebben az ellenségei, Oroszország és Kína ezt véglegesen kiváló alkalomnak tekinti a nagyhatalmi ambíció fejlesztésére…Általában a nagyhatalmak vezetői kedvelik az ellenfeleik összeomlásáról szóló elképzeléseket.

Vagyis nem Katz professzor állításáról van szó, hanem arról, amiben Oroszország és Kína reménykedik,

Katz egyébként elemzésében egyes országok szétesésének a történelmét is bemutatja, példaként pedig az USA-t, a Kínát és Oroszországot hozta fel, majd pedig megállapítja, hogy a hidegháború végén felcsillant annak a reménye, hogy Oroszország és Kína a Nyugattal együttműködő, vagy éppen hozzá csatlakozó demokráciákká fejlődnek. „Ez nagyban hasonlított arra, ahogyan Oroszországban és Kínában is vannak olyanok, akik szerint USA valamiképpen szétesik, vagy pedig összeomlik.

Különböző konferenciákon, amelyen személyesen vagy pedig Zoomon keresztül részt vettem, az orosz és a kínai szónokok arról beszéltek, hogy az USA szétesése lehetséges és akár kikerülhetetlen. Ők azzal a logikával éltek, hogy az USA-ban demográfiai tranzíció van folyamatban, ami egészen 2040-g tart majd, a színesbőrű lakosság létszáma nagyobb lesz a fehérekével szemben. A fehér amerikaiak, s ezek közül is a konzervatívak nem adják át önként a hatalmat a kialakuló színesbőrű többségnek. Ehelyett arra törekednek, hogy erőszakot is alkalmazva megőrizzék a hatalmukat… A legjobb esetben (az orosz és kínai szemszögből tekintve) az USA valójában szét fog esni. De ha az USA mégis unitáris nemzet marad, a csökkenőfélben lévő fehérbőrű lakosság azon igyekezete miatt, hogy megőrizzék az egyre növekvő színesbőrüek feletti felügyeletet, az Egyesült Államok mind kevésbé lesz képes a haderejét külföldre küldeni, amiből Oroszországnak, Kínának és az USA más ellenségeinek lesz haszna.

Vagyis Mark Katz nem a saját véleményeként írta le az egészet, hanem tanúként idézi a konferenciák orosz és kínai résztvevőinek a véleményét

 

Akkor nézzük, hogy mit mond Max Hastings brit újságíró és hadtörténész.

Sir Max Hastings Forrás: Alchetron.com

 

A brit újságíró a Bloomberg Opinion oldalán 2021, November 21-én megjelent írásában tényeg egy közvélemény-kutatás (egyes számban!) eredményeit idézi, amit a Virginiai Egyetem készítet el arról, hogy a megkérdezettek miképpen vélekednek a „kék” -,  vagyis többségében a Demokrata Pártra-, illetve a „vörös”, a többségében republikánusokra szavazó amerikai államok lehetséges önállóságáról. Azonban a Sputnik Hasting szövegének a folytatását már nem közölte le. Az újságíró ugyanis ezt azzal a kérdéssel folytatja, hogy a szecceszió mint fogalom, miképpen is került a politikai viták margójára, majd pedig érthetően és pontosan azt állítja, hogy „Ismerjük el, hogy lehetőségekről beszélünk, nem pedig valószínűségekről…s ezek közül mindkettő közvetett…Az Egyesült Államokat mindig mélyreható nézetkülönbségek hatották át, annak tekintetében, hogy a különböző régiók lakossága miképpen is szeretne élni. Több mint két évszázadon keresztül az amerikaiakat összekötő dolgok lényegesebek lettek azoknál, amelyek megosztják őket. Amennyiben ez megváltozik, akkor lehetséges, hogy az ország egyes részei a saját útjukat kezdik el járni. Hszi Csin-ping kínai elnök és Putyin persze üdvözölnék ezt a szecessziót. Az oroszok az online -offenzíváikon keresztül a nyugati világ összes zavarodottságát népszerűsítik.

 

Végül pedig jöjjenek az „amerikai tábornokok”

A Washington Post 2021. december 18-án az amerikai hadsereg három (!!!) nyugalmazott tábornokának a levelét jelentette meg, akik aggodalmukat fejezték ki (s nem megjósolták – ahogyan a Sputnik közölte) a 2024-es elnökválasztásokat követő lehetséges események miatt. A véleményük szerint, amennyiben az egyik amerikai elnökjelölt veszít (szerintük ez Donald Trump lehet), akkor fennáll majd a politikai és társadalmi összeomlás veszélye és a levelükben valójában a Pentagont szólították fel, hogy azonosítsa be a gyenge láncszemeket és fékezze meg a 2024-es választások utáni lehetséges lázadás-vagy pedig puccskísérletet.