A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) arra kéri kolleganőket és kollégákat, hogy tartsák be a Szerbiai Újságíró Kódex előírásait, amennyiben személyes tragédiákról és öngyilkosságokról tudósítanak. A NDNV egyben leszögezi, hogy a médiumok szerkesztői és újságírói kötelesek mély tisztelettel lenni az áldozattal és a családjának a magánéletével szemben, és a sajtótermék példányszámának, olvasottságának, a nézettségének, illetve látogatottságának a növelése nem indokolhatja a szakmai normák be nem tartását.

“A Szerbiai Újságírói Kódex kifejezetten tiszteletben tartja a tragikus esemény áldozatainak magánéletét.” Továbbá emlékeztetünk a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete becsületbíróságának a korábbi közleményére, amelynek az álláspontja az, hogy az újságírónak tisztában kell lennie a média erejével, vagyis azzal, hogy az áldozatra milyen következményekkel járhat az érzékeny információk napvilágra való kerülése. Még abban az esetben is, amennyiben az illetékes szervek nyilvánosságra is hoznak az áldozat magánéletét érintő adatokat, a médiumok nem továbbíthatják ezeket az információkat. Az állami szervek tévedése nem jelenthet “engedélyt” a szakma etikai elveinek a megsértésére – áll a közleményben.

Az Etikai Kódex rendelkezései előírják, hogy kerülni kell a találgatásokat és a nem kellően leellenőrizhető nézetek továbbítását a balesetekről és az áldozatokkal járó tragédiákról szóló jelentésekben. A személyes fájdalommal és megrázkódtatással járó eseményekről szóló tudósítások során az újságírónak úgy kell módosítania a kérdéseit, hogy az együttérzés és diszkréció szellemét tükrözze.

Az NDNV egyben arra kéri a kolleganőket és a kollégákat. Hogy bővebben tájékozódjanak az Egészségügyi Világszervezetnek az öngyilkosságokról szóló jelentésekkel kapcsolatos irányelveivel.

Az Öngyilkosság-megelőzés a médiaszakemberek számára című kiadvány erről az internetes hivatkozásról érhető el.

A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete egyben arra emlékezteti a tagjait, hogy az NDNV, az UBUNTU- Center of Growth and Development of Human Potential szervezet munkatársaival együttműködve ingyenes pszichológiai segítséget nyújt az NDNV tagjai számára. A szolgáltatás névtelenül, az Egyesület érvényes tagsági igazolványával vehető igénybe.