Hosszas huzavona és kölcsönös vádaskodások után aláírta az idei évi állami támogatásról szóló szerződést a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal, az UKOM az STA szlovén állami hírügynökséggel. Működését eddig a követeléseit tartalmazó portfóliójának értékesítésével és a Szlovén Újságíró Szövetség adománygyűjtő kampányából befolyt összegből tartotta fent a hírügynökség – írták a szlovén lapok, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapokban több munkatárs is elhagyta az STA-t a bizonytalan anyagi helyzet miatt, amiről a Sajtószabadság Alapítvány is korábban már beszámolt.

Az MTI beszámolója szerint Uroš Urbanija, az UKOM igazgatója közleményében azt írta: a jelenlegi megállapodás az STA-ról szóló törvényen alapul, amely előírja, hogy a hírügynökség köteles szlovén és angol nyelven összefoglalókat készíteni a bel- és külpolitikai eseményekről, továbbá rádiós híreket és fotókat kiadni, valamint beszámolni a Szlovéniában élő nemzeti kisebbségekről és a szlovén diaszpóráról szerte a világban.

Uroš Urbanija (Forrás: Delo)

„És ami a legfontosabb, a tartalmaknak mindenki számára azonos feltételek mellett, ingyenesen elérhetőknek kell lenniük” – fogalmazott az igazgató, megjegyezve, hogy az STA korábbi vezetése e tekintetben megpróbálta kikerülni a törvény rendelkezéseit.

Igor Kadunc, az STA megbízott igazgatója örömének adott hangot, hogy sikerült olyan szerződést kötniük, amely „lehetővé teszi a normális finanszírozást”. Mint mondta, mindenkinek az az érdeke, hogy legyen egy jó állami hírügynökség, amelyet a piac kis mérete miatt közpénzből is támogatnak. „A feladat még nem ért véget, közös megelégedésünkre megoldásokat kell találni a jövő évre is” – húzta alá Kadunc.

Igor Kadunc (Forrás: N1)

Az UKOM még tavaly decemberben tájékoztatta a kormányt arról, hogy nem tudja teljesíteni a szlovén hírügynökséggel kötött szerződést 2020-ban, és 2021-re sem tud szerződést kötni vele, mert a hírügynökség akkori igazgatója nem adta át azt a dokumentációt, amely lehetővé tenné az állami hozzájárulás folyósítását. Az STA többször is tudatta, hogy a törvényeknek megfelelően válaszolt az UKOM által feltett kérdésekre, de részletesebben csak a kormánynak tartozik beszámolóval.

Az állam képviseletében az UKOM évente köt szerződést a hírügynökséggel, és havonta utalja át a működéséhez szükséges összeget. Ez 2020-ra kétmillió euró volt, további kétmillió euró bevételt üzleti tevékenységből szerzett az STA.

Az UKOM a hírügynökség tavalyi utolsó negyedévi támogatásait egészen januárig visszatartotta, míg a kormány ideiglenesen jóvá nem hagyta a hátralék folyósítását. A hivatal ez idáig nem kötött szerződést a hírügynökséggel 2021-re, így az idén még nem utalt át összeget.

A most aláírt szerződés szerint erre az évre valamivel több mint 2 millió eurót folyósít az állam az STA-nak a hírügynökségi közszolgáltatás finanszírozására.

Mint arról a Sajtószabadság Alapítvány úgyszintén beszámolt, Bojan Veselinović, az STA korábbi igazgatója szeptember végén mondott le tisztségéről. Lépését azzal indokolta, hogy az UKOM-mal folytatott tárgyalások sikertelenek voltak, mert nem tudta és nem is akarta elfogadni azokat a feltételeket, amelyeket a kormány képviselője szabott a támogatás folyósításához.