A jelenlévő újságírók egy része azután hagyta el Strasbourgban Emmanuel Macron francia elnök és Roberta Metsola, az Európa Parlament új elnökének közös sajtótájékoztatóját, miután a médiumok képviselőinek bejelentették, hogy nem lehet kérdéseket feltenni.

Az Euronews szerda esti beszámolója szerint a január elsején kezdődött soros francia elnökség részeként az ország köztársasági elnöke személyesen vett részt az év első plenáris ülésén Strasbourgban, hogy bemutassa a soros elnökség legfőbb célkitűzéseit. A főbb irányvonalak és célok bemutatása után az európai parlamenti képviselőknek lehetőségük volt rá, hogy kérdezzenek is tőle, így meghallgatása végül három és fél órásra kerekedett.

Ezután az EP frissen megválasztott elnökével, Roberta Metsolával tartottak sajtótájékoztatóba. Ám miután kiderült, hogy a sajtótájékoztató végén nincs lehetőség kérdezni, a megjelent újságírók egy része tiltakozásul kivonult a teremből – írja az Euronews.

Néhányan a sajtótájékoztató után, a folyosón próbáltak meg kérdést feltenni Macron elnöknek, de ő ezt elhárította azzal, hogy „a dolgoknak nem ez a rendje”, nem így szervezték meg a napját, egyébként is épp az imént válaszolt hosszasan a képviselők kérdéseire, sőt, decemberben, az elnökség átvétele előtt az újságíróknak is nyílt lehetőségük kérdezni tőle órákon keresztül. Az esetről videó is készült.

A francia köztársasági elnök már korábban is többször felháborodást keltett a sajtó munkatársainak körében, mikor nem volt hajlandó lehetőséget biztosítani arra, hogy kérdezni lehessen tőle minden egyes alkalommal – emlékeztet a hírcsatorna honlapján, hozzátéve, hogy interjút viszont előszeretettel ad, legutóbb például a Le Parisien című lapnak adott nyilatkozata vert nagy port, melyben kijelentette: „szeretné felbosszantani az oltatlanokat”.