A rácsok mögött lévő médiamunkások száma globális csúcsot ért el 2021-ben, írja az újságírók védelmére szakosodott Committee to Protect Journalists (CPJ) legújabb jelentése nyomán a Reuters. December 1-jéig összesen 293 sajtómunkást börtönöztek be.

A jelentés arra is rámutatott, hogy legalább 24 újságírót öltek meg az idei évben tudósításuk miatt, míg további 18 olyan körülmények között halt meg, melyek esetében nehéz megállapítani, hogy a munkájuk miatt váltak-e célponttá.

A szervezet szerint bár az újságírók bebörtönzésének okai országonként különböznek, ez a rekord szám „a világ politikai felfordulását”, valamint a független tudósítással szembeni növekvő intoleranciát tükrözi.

„Zsinórban ez a hatodik év, amikor a CPJ rekordszámú újságírót dokumentált szerte a világban bebörtönözve” – fogalmazott Joel Simon, a CPJ ügyvezető igazgatója. „Ez a szám két elválaszthatatlan kihívást mutat – a kormányok elkötelezettek az információk ellenőrzése és kezelése iránt, és egyre arcátlanabbak is az erre irányuló erőfeszítéseik terén” – tette hozzá.

A Reuters felidézte: a 2021-ben meghalt újságírók közé tartozik fotósuk, Danish Siddiqui, aki egy júliusi, tálib támadásban hunyt el Afganisztánban, valamint Gustavo Sanchez Cabrera is, akit júniusban lőttek le

A legtöbb újságírót (50) Kína börtönözte be, majd Mianmar (26) következik,ezután  Egyiptom (25), Vietnam (23) és Fehéroroszország (19) – derült ki a jelentésből, azzal., hogy hozzátették: most először került fel a listára Hongkongban bebörtönzött újságíró, ami annak lehet a következménye, hogy a 2020-as nemzetbiztonsági törvény szerint akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható minden, amit Peking felforgatásnak, elszakadásnak, terrorizmusnak vagy külföldiekkel történő összejátszásnak tekint.