A Joseph Pulitzer emlékét őrző, a minőségi újságírás legjobbjait elismerő díj idei kitüntetettje Dezső András oknyomozó újságíró, a HVG munkatársa, az Index tavaly távozó volt újságírója. Posztumusz elismerést is átadtak: ezt a Kodolányi János Egyetem tavaly elhunyt kommunikációs tanszékvezető docense, a Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítvány alapító kurátora, Győrffy Miklós újságíró kapta.

Dezső András 1976-ban született. 22 évesen, 1998-ban az INteRNeTTo (az Index előzménye) svájci mutációjának alapítója volt. Innen először a HVG-hez, később az Index.hu-hoz vezetett az útja, majd a lapnál történt tavalyi tömeges távozások után vissza a HVG-hez. Dezső több könyv (Maffiózok mackónadrágban, Magyar kóla – A kokain útja Magyarországon) szerzője. Hamarosan megjelenik legújabb könyve, a Fedősztori is, ami már előrendelhető. Dezső András szerzője volt az urbanlegends.hu nevű oldalnak is, ahol urbánus legendáknak eredt nyomába, mostanában pedig a Borkai-üggyel kapcsolatos anyagaival ért el nagy hatást.  Dezső András írásait, melyek mögött mindig nagy és alapos munka áll, rendszeresen szemlézi a külföldi média is.

Dezső András újságíró (Forrás : Válasz Online)

A kuratórium laudációjában kiemelte: Dezső András több műfajban is kipróbálta magát, jól érthetően ír, és a kívülállók függetlenségével áll az ügyekhez. Amit a fejébe vesz, azt nem csak a magánéletében, de a munkájában is végigcsinálja. Dezső András írásaival kétszer elnyerte a Gőbölyös Soma díjat is.

A Pulitzer-emlékdíj másik idei díjazottja Győrffy Miklós lett, akit Rangos Katalin, akiről az emlékdíj kuratóriumának tagja mondott megemlékező beszédet. A tavaly elhunyt Győrffy posztumusz-díjat kapott, a díját családtagjai közül fia vette át. Rangos Katalin azt mondta, Győrffy mint az emlékdíjat odaítélő alapítvány alapítója az elmúlt évtizedekben mindig jelen volt a Pulitzer emlékdíjak átadásakor, most is itt kellene lennie, sajnálatos, hogy már nem így van. Rangos Katalin megemlítette, hogy Győrffy milyen jelentős tájékoztató munkát végzett újságíróként már az 1970-es és 1980-as években, már akkor, fiatal korában is nagyon komolyan vették őt.

Forrás: Civisonline

Győrffy közreműködésével újították meg a Krónikát, részt vett a 168 Óra szerkesztésében, és Bölcs Istvánnal közösen dolgoztak a Gondolat-jel című lapnál. Szénási Istvánnal együtt a Bagoly című műsorral is fontos dolgot vittek véghez, hiszen nyilvános megszólalási lehetőséget adtak olyanoknak, akiknek akkoriban erre meglehetősen korlátozottak voltak a lehetőségeik.

Győrffy Miklós televíziós-rádiós műsorvezetői munkássága mellett élete utolsó nagyjából harmadában is marandót alkotott: ő alapította a Kodolányi János Főiskolán (ma Egyetem) a kommunikációs tanszéket. Emellett nevéhez fűződik az interjúk természetrajzáról szóló első szakkönyvek egyike, ezzel is hozzájárulva a szakmai utánpótláshoz.

A Joseph Pulitzer-emlékdíj kuratóriumának az elnök, Kepes András mellett jelenleg Bárándy Péter, Brückner Gergely, Javorniczky István, Martin József és Rangos Katalin a tagjai.