Marjan Nikolovszkit, a Sitel országos lefedettségű televíziós csatorna és a Religija.mk portal alapítóját állítólagos gyűlöletbeszéd és a a Macedón Ortodox Egyház – Ohridi Főegyházmegye tagjai személyes biztonságának a veszélyeztetése vádjával idézték be január 29-én idézték be macedón ortodox egyház egyházi bírósága elé – írja a Szabad Európa Rádió

A vád képviselőivel szemben Nikolovszki és a televíziós csatorna szerkesztői azt állítják, hogy a Zsinattól kapott idézésben ugyan az újságíró által megnevezett hírportált megnevezték, de ezen az oldalon megjelent és a per tárgyát képező írást meg sem említették, így az újságíró az adott időpontban nem jelent meg az egyházi bíróság előtt. Az ügy óriás port kavart az országban. Az újságírók többsége elítélte az egyház lépését, de a Macedón Ortodox Egyház – Ohridi Főegyházmegyéjének a püspökei is eltérően vélekednek az egyházuk döntése kapcsán, ami mögött nem tudni, hogy ki is áll.

Nikolovszki elmondta azt is, hogy kézbesített idézésen pecsét és aláírás sem található. Különben is újságíróként nem áll szándékába egyházi bíróságokra járni, mivel, ha valaki megrágalmazva vagy pedig megsértve érzi magát, akkor a polgári bíróságokhoz forduljon panaszával.

Nikolovszki egyébként a Religija.mk portál alapítójaként az országban egyike azon ritkaságszámba menő újságíróknak, akik évek óta foglalkoznak vallási közösségekkel kapcsolatos témákkal.

Az észak-macedón újságíró szerint így próbálják őt elhallgatni és megjegyezte, hogy a Macedón Ortodox Egyház – Ohridi Főegyházmegyéje az elítélésére, illetve a kiközösítésére törekszik, s mindez a későbbiekben nyilvános meglincseléséhez is vezethet.

A Macedón Újságírók Szövetsége (ZNM) nyilvánosan a támogatásáról biztosította Nikolovszkit.

Dragan Szekulovszki, a ZNM ügyvezető igazgatója szerint az újságíró esete veszélyes precedenst teremthet, mert így próbálnak nyomást gyakorolni a független újságírásra és azokra az újságírókra, akik a Macedón Ortodox Egyházhal kapcsolatos témákon dolgoznak.

Szekulovszki szerint a helyzet szükségtelenül eszkalálódott és a véleménye szerint az egyház belső mechanizmusait használja fel arra, hogy valakinek a hírnevét és imázsát befolyásolják.

–Amennyiben az egyház valamelyik képviselőjének problémája van egy, valamelyik sajtótermékben megjelent anyaggal, illetve egy kiadvány szerintük etikátlan dolgokat tartalmaz, akkor ezt a Médiaetikai Tanácsnak kell jeleznie – jegyezte meg Szekulovszki.

A Szabad Európa Rádió az ügy kapcsán a Macedón Ortodox Egyház két püspökével is beszélt, akiknek aa nézeteiből pedig arra lehet következtetni, hogy a megindított eljárással kapcsolatban az egyház köreiben is megosztottság uralkodik és többük szerint is érvénytelen az eljárás.

Az Macedón Ortodox Egyház – Ohridi Főegyházmegyéjében zajló dolgok az elmúlt időszakban többször is a nyilvánosság elé kerültek. Utoljára tavaly nyáron, az egyház, más vallási közösségekkel karöltve tiltakozást szervezett a nemek egyenjogúságáról szóló törvény ellen. Ekkor egyes vallási vezetők azzal fenyegették meg a törvényre szavazó képviselőket, hogy nem lehet egyházi esküvőjük, nem keresztelik meg és nem temetik el őket, illetve hozzátartozóikat.