Az orosz-ukrán háborúval párhuzamosan a Világhálón sem hallgatnak a fegyverek. Igaz, a cybertérben mindössze orosz, vagy pedig ukrán honlapokat lőnek le a hackerek, a közösségi oldalakon azonban óriási mennyiségű álhírek zúdul a gyanútlan böngészőkre. A Facebook mellett a másik legnagyobb támadási felület a Twitter, amelyen a legújabb trend az, hogy filmekből vett jeleneteket tesznek közzé azzal, hogy ezek az Ukrajnában dúló háború harcterein készültek, vagy pedig (Nyugat Balkánon) ismert színészeket állítanak csatasorba azt állítván, hogy orosz, vagy pedig ukrán harcosok.

Radoš Bajič nint a „Kijev szelleme” Forrás: Nova S

A sort Radoš Bajić nyitotta meg, akiről egy bizonyos, feltehetőleg ukrán Twitter-felhasználó azt állítja, hogy ő az a bizonyos Radasin Rakovszkij vadászpilóta, akit Kijev Szellemeként, istenítenek, aki az ukrán propaganda szerint rendkívül sikeresen vette fel a harcot az orosz légierővel szemben.

Vele szemben Miloš Bikovićot, egy bizonyos Alexa Đurić, a koszovói harcok szerb veteránja bőrébe bújtatták, aki jelenleg az oroszok oldalán harcol zsoldosként. A szerb színész a Nova S szerint ledöbbent, amikor meglátta a Twitteren lévő bejegyzést, majd poénra vette a dolgot és a képet a saját oldalán megosztva ezt üzente: “A Južni vetar és reklámok forgatásának és a Belgrádi Drámaművészeti Színházban játszott színdarab szüneteiben olykor magamra veszem az egyenruhát és békét teremtek ott, ahol ez szükséges

Miloš Bikovićot egy, az oroszok oldalán harcoló szerb zsoldos bőrébe „bújtatták” Forrás: Nova S

Az örökké marcona Nikola Kojóról „kiderült“, hogy ő valójában Nikolaj Kojcsenko tábornok, aki kijevi otthonának az ablakából nézi az oroszok pusztítását.

Nikola Kojo Forrás: Nova S

Nenad Okanovićról egy Twitter bejegyzés elkövetője azt állítja, hogy ő az az ukrán hős, aki életét vesztette a Kharkov-i híd felrobbantása során

Nenad Okanović „hidat robbantott egy Twitter bejegyzés szerint (Forrás: Nova S)

Dragan Bijelogrlić viszont kénytelen megelégedni egy söröző orosz katona szerepével, aki bajtársával együtt felgyújtott egy ukrán falut. A szegény posztoló azt viszont nem tudhatta, hogy a felvétel valójában Srđan Dragojević Szép falvak, szépen égnek (Lepa sela lepo gore) cimű filmjének egyik jelenete.