A minap megjelent az első, a személyes adatoknak a szerb médiumokban történő védelmét taglaló jelentés, amelyben 50 szerbiai internetes médiumot rangsorolnak az alapján, hogy ezek mennyire is tisztelik a személyes adatok védelmét előíró szabványokat.

A jelentésből többek között kiderült, hogy annak ellenére, hogy két éve lépett hatályba az új törvény, a médiumok nem hangolták össze teljesen internetes megjelenésüket az előírt alapelvekkel, míg más internetes sajtótermékek tolakodó technikai eszközöket alkalmaznak a személyes adatok összegyűjtésére és feldolgozására. A kutatást végző SHARE Alapítvány szakértői bejelentették, hogy felmérésüket időszakosan megismétlik, hogy ezzel is követni tudják a médiumok e téren történő fejlődését.

A felmérés alapján az 5 legjobb helyezett között van a Danas amely a 100 pontból 82-t, a Mozzart Sport (81/100), a BizLife (79/100), a B92 (74/100), és a 021-es Rádió van, amelyik 74 pontot ért el a lehetséges 100-ból).

Érdekességképpen a hetedik helyezett Nova.rs 71-, a 8. Helyezést elérő N1 70- a 12. Helyen lévő Magločistač 68-at. a 14. helyezett Autonomija.info pedig 67 pontot ért el. A lista legalján a Politika.rs (50. Helyezés), az Alo.rs (49. Helyezés), a Kurir.rs és a Presek.rs (47. Helyezés) található.

A teljes lista, illetve a felmérés összegzése itt érhető el.

A Felmérést az Akció a digitalis jogokért – Az információk szabad áramlásának és amédiumok integritásának a fejlesztése – Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija elnevezésű, a BIRN Szerbia és a SHARE Alapítvány közös projektje keretébenBIRN készítették el a Balkanski Fond za demokratiju és a MATRA porgramjának a támogatásából.