Az idén, az Európai Sajtódíj (European Press Prize) történetében először magyar újságírót is díjaztak. Nagy Iván Zsolt, a HVg.hu felelős szerkesztőjének a  When Trianon hurts differently / Amikor Trianon nem úgy fáj című írását a vélemény kategóriában találta legjobbnak az idei díjkiosztó szakmai zsűrije.

Az erről szóló sajtóközlemény szerint a szerző a Magyarország és Románia közötti trianoni békediktátum drámai jelentőségére reflektál. Nagy Iván Zsolt a 101 évvel ezelőtt aláírt trianoni szerződés hatásairól szóló cikkében történeteket mesél el és válaszokat keres, hogy megpróbálja elmagyarázni, mit jelent számára Trianon, és mit jelent azoknak az embereknek, akikkel beszél.

Forrás: European Press Prize

Az idei versenyre több mint ezren jelentkeztek Európa minden országából, igy a győzteseket is a valaha legnagyobb merítésből választották ki az  alapján, hogy  hogy mekkora úttörő hatással volt a nyilvános vitákra, és hogy mennyire innovatívan közelítették meg az újságírást.

A további dijazottak listája :

A Kivételes Tudósítás Díját Janusz Schwertner „Love in the time of plague” című cikke kapta, ami a lengyel transzfóbiával és gyereköngyilkossággal foglalkozott.

Az Innovációs Díjat – a 2017 és 2018-as jelölés után – a Maldieta.es csapata kapta a legújabb projektükért, egy információkat tényellenőrző whatsapp chatbotért.

Az Oknyomozói Díjat Roman Amin kapta a „Kirill and Katya: Love, offshores, and administrative resources. How marrying Putin’s daughter gave Kirill Shamalov a world of opportunity”. Idén áprilisban az orosz rendőrség rövid időre letartóztatta és kihallgatta Anint, amit minden bizonnyal a kremli elit utáni oknyomozás megtorlása motivált.

Emellett a zsűri minden Belaruszban dolgozó újságírót bátornak és függetlennek ismert el azzal, hogy nekik ítélte az idei év Különdíját. A nevükben a díjat a díjra jelölt, a Lukasenko-ellenes tüntetések során elkövetett belarusz rendőrségi erőszakról szóló adatvezérelt oknyomozás, a „Brutalised Minsk: how Belarusian police beat protesters” című projekt veszi át.

A 2021-es nagyzsűri tagja Alan Rusbridger, a Guardian korábbi főszerkesztője (elnök), a Süddeutsche Alexandra Föderl-Schmid főszerkesztő-helyettese, Juan Luis Sánchez, az Eldiario.es, a Le Monde szerkesztője, Sylvie Kauffmann, valamint Sheila Sitalsing szabadúszó újságíró és a De Volkskrant rovatvezetője volt. Ők a díj mind a húsz jelöltjét átnézték, végül ezek közül választották ki a négy kategóriagyőztest és az egy különdíjasát, amelyre újságírók, szerkesztők és olvasók nevezhettek.