Mobilizáció, az élelmiszerek árának megdrágulása, humanitárius segély gyűjtése, csődeljárások, a tartalékosoknak nyújtott segítség, a kenyér árának a megdrágulása – ezek azok a témák, amelyek a Nagybecskereken 1991-ben nyomtatott hetilap 36 számában olvashatóak voltak. A 30 évvel ezelőtt megjelent újságra a Bečkerek újság – 30 évvel később elnevezésű, a tegnap este a város művelődési központjában megrendezett kiállításon és vitafórumon emlékeztek – írja a belgrádi Danas napilap.

–Ahogyan átlapoztam ezt az, édesapám által szerkesztett újságot, rájöttem, hogy ez lényegében annak a korszaknak a tükre, amelyet Jugoszlávia összeomlása bélyegzett meg. Véleményem szerint ez a fajta inkább kommentálós, és magazinos újságírás már a múlté, miközben jelenleg a gyors információkban és az álhírekben fuldoklunk. Az újságírás helyzete azóta nem sokat változott, de valamikor lehetséges volt politikusan gondolkodni, illetve cselekedni, függetlenül attól, hogy az akkori politikai színtér jóval megosztottabb volt a mostaninál – magyarázta a Danas napilapnak Goran Lazičić.

Forrás: Danas (M.Pudar felvétele)

A Bečkerek címoldalainak a kiállítása kapcsán Biljana Mandić újságírónő elmondta, hogy az újság munkatársai a háborúellenes mozgalom hangjai voltak, és akkoriban az írások mellett az újságokban karikatúrák is megjelentek, ami manapság ritkaság a helyi lapok esetében.

–Amennyiben mai szemmel tekintek az újságunkra, azt kérdezgetem magamtól, hogy akkoriban, hogyan is sikerült mindezt megcsinálnunk– emlékezett vissza az újságírónő.

A 30 évvel ezelőtti újság a nagybecskereki háborúellenes mozgalomról is tanúskodik, ahogyan azon vezető értelmiségiek vendégszerepléséről is, akik ellenezték a háborút, és nagyon krikistályosodott polgári álláspontjuk volt az ország toleráns úton történő tranzíciójáról.

–Lesújtó, hogy az újságnak a 30 évvel később történő átlapozása után megbizonyosodtam, hogy azóta szinte semmi sem változott, és azóta is ugyanazok a szereplők az ország politikai színterén. Petar Lazičićnek mepróbálta azt, hogy elindítson és működtessen egy polgári újságot, ez köré pedig gondolkodó embereket tömörítsen. Manapság a digitalizációval az újságírást teszik tönkre, az újságírók tollának a hegye meg kitompult – nyilatkozta Slobodan Pašić újságíró.

A Bečkerek magánkézben lévő hetilapként 1991. áprilisától decemberig jelent meg. Összesen 36 számot adtak ki, a fő és felelős szerkesztőke Petar Lazičić volt, a rendszeres munkatársak között pedig ott volt Dragomir Mesaroški, Siniša Stankov, Biljana Mandić, Branislav Kostić, és Konstantin Grosu karikaturista.

A Bečkerek újság – 30 évvel később elnevezésű kiállítás a Nagybecskereki Művelődési Központban tekinthető meg 7 napon keresztül.